Un sistem anti-aerian al Armatei Serbiei, achizitionat din Rusia, s-a rasturnat pe o autostrada de langa Belgrad

Duminica, 11 Aprilie 2021, ora 19:33
5212 citiri
Un sistem anti-aerian al Armatei Serbiei, achizitionat din Rusia, s-a rasturnat pe o autostrada de langa Belgrad
Sistem anti-aerian rasturnat pe autostrada in Serbia/Foto: Defbrief.com

Un sistem de rachete de aparare antiaeriana Pantir-S1 al Armatei Serbiei a fost implicat intr-un accident pe o autostrada de langa Belgrad. Incidentul a avut loc pe data de 9 aprilie. In accident a fost implicat un sistem Pantir-S1 pe care Serbia l-a achizitionat anul trecut din Federatia Rusa, noteaza publicatia DefenseRomania.ro.

Ministerul Apararii de la Belgrad a confirmat ca in data de 9 aprilie, in jurul orei 7:30, a avut loc accidentul. Potrivit sursei citate, un soldat a fost ranit usor ca urmare a celor intamplate. O ancheta a fost demarata pentru a stabili cauza accidentului.

In scurta sa precizare, Ministerul Apararii de la Belgrad nu spune daca sistemul a fost avariat ca urmare a accidentului.

Armata transporta sistemul intr-un poligon in momentul in care acesta s-a rasturnat.

Publicatia Defense Brief precizeaza insa ca exista anumite informatii cu privire la faptul ca o racheta - probabil o racheta sol-aer de tipul 57E6-E - s-a desprins de sistem in momentul impactului.

Din fotografii se poate observa ca nu a existat o coliziune cu un alt vehicul, ci cel mai probabil sistemul s-a rasturnat intr-un viraj din cauza vitezei prea mari.

Sursa citata precizeaza ca sistemele Pantir-S1 nu se afla la primul incident de acest fel. Sistemul este extrem de greu iar sasiul camioanelor KamAZ-6560 nu face uneori fata manevrelor. In martie 2019, tot un sistem Pantir-S1 de data aceasta aflat sub comanda Armatei Rusiei, a fost implicat intr-un accident similar. Atunci sistemul a suferit daune mai mari.

Serbia achizitioneaza sisteme de aparare antiaeriana Pantir-S1 din Rusia

In dotarea Armatei sarbe vor intra sase siteme de tip Pantir-S1 achizitionate din Federatia Rusa.

In octombrie 2019 presedintele sarb Aleksandar Vucic anunta ca Rusia si Serbia au incheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete si artilerie antiaeriana Pantir-S1. Livrarea sistemelor de rachete antiaeriene Pantir ca parte a contractului semnat anul trecut intre Serbia si Rusia, a fost incheiata la inceputul lunii martie.

Sistemul Pantir-S1 este un sistem combinat de arme/rachete cu autopropulsie, construit in Rusia, care este amplasat pe camioane 8x8. Sistemul de tunuri transportabile/SAM include pana la 12 rachete sol-aer dispuse in doua grupuri cu 6 lansatoare pe turela si o pereche de tunuri de 30 mm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
#stiri internationale, #Rusia, #Serbia , #stiri internationale