Solstitiul de vara la Stonehenge, urmarit online de milioane de oameni

Duminica, 21 Iunie 2020, ora 15:55
5939 citiri
Solstitiul de vara la Stonehenge, urmarit online de milioane de oameni
Foto: Facebook Stonehenge

Milioane de oameni au urmarit sambata seara si duminica dimineata, in mediul online, apusul si rasaritul Soarelui peste monumentul megalitic de la Stonehenge, marcand astfel solstitiul de vara, conform organizatiei English Heritage, care se ocupa de conservarea monumentului vechi de aproximativ 4.500 de ani, aflat in sudul Angliei, la Wilshire, transmite DPA, citata de Agerpres.

"Soarele a fost putin evaziv, dar peste 3,6 milioane dintre voi ati urmarit impreuna cu noi apusul si rasaritul de la Stonehenge!", conform mesajului postat pe Twitter de organizatia English Heritage.

Monumentul megalitic de la Stonehenge a fost folosit pentru a marca si in acest an sfarsitul celei mai lungi zile a anului, sambata seara, la ora 21:44 GMT - o zi care a durat peste 16 ore - precum si inceputul verii astronomice la rasaritul Soarelui, duminica, la ora 03:52 GMT.

"Solstitiul de vara astronomic este momentul exact in care (Pamantul) este inclinat pe orbita la cea mai mica distanta fata de Soare, emisfera nordica inregistrand astfel cea mai lunga zi a anului. De asemenea, acest moment marcheaza inceputul oficial al verii", conform English Heritage.

In urma cu mii de ani druizii conduceau mii de oameni adunati la Stonehenge pentru ritualurile intampinarii solstitiului de vara. Anul acesta, ceremonia s-a desfasurat exclusiv in mediul online din cauza masurilor de distantare sociala adoptate de Marea Britanie impotriva epidemiei cu noul coronavirus. Monumentul de la Stonehenge se va redeschide pentru public la 4 iulie.

Druizii, care apartineau in special culturii celtice, isi bazau sistemul de credinte pe fortele naturii si pe practici samanice.

Arheologii si istoricii sunt de parere ca ciclurile sezoanelor agricole i-ar fi inspirat pe britanicii din Neolitic sa transporte si sa alinieze in functie de Soare monolitii de pana la 25 de tone ce formeaza acest celebru monument megalitic.

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#solistitiu de vara, #stonehenge, #Marea Britanie, #druizii, #celtii , #stiri internationale