Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Spania: Protestatari cer abolirea monarhiei dupa plecarea fostului rege pe fondul unui scandal de coruptie

Luni, 10 August 2020, ora 12:38
3315 citiri
Spania: Protestatari cer abolirea monarhiei dupa plecarea fostului rege pe fondul unui scandal de coruptie
Sursa: Pixabay

Mai multi protestatari au cerut duminica abolirea monarhiei spaniole dupa plecarea brusca din tara a fostului rege Juan Carlos saptamana trecuta pe fondul unui scandal de coruptie, relateaza luni Reuters.

Juan Carlos, care a abdicat in 2014 in favoarea fiului sau Felipe, si-a anuntat brusc lunea trecuta decizia de a pleca, dar nu a existat nicio confirmare oficiala a destinatiei.

"Trebuie sa curatam sistemul de coruptie si ar trebui sa incepem cu Coroana", a declarat Jose Emilio Martin, un sofer de autobuz, care s-a numarat printre cei aproximativ o suta de protestatari duminica la Madrid.

Protestele impotriva familiei regale s-au raspandit in Spania dupa plecarea dramatica a fostului monarh, cu aproximativ 100 de republicani demonstrand duminica la Valencia si mai multe manifestatii planificate in Mallorca in aceasta saptamana in timpul vizitei regelui Felipe al VI-lea in insula.

Un sondaj realizat de SigmaDos si publicat duminica in ziarul conservator El Mundo a constatat ca 63,3% dintre cei chestionati considera ca a fost o idee proasta pentru ex-monarhul de 82 de ani sa plece, in timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa.

Aproximativ 80,3% au considerat ca Juan Carlos ar trebui sa se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare. Sondajul, realizat in perioada 4-6 august dupa plecarea regelui emerit, arata ca 12,4% considera ca el nu are de ce sa dea explicatii si 7,3% nu si-au exprimat opinia.

In ciuda dezaprobarii, care reflecta prabusirea popularitatii lui Juan Carlos in ultimii ani, aproximativ 69,2% dintre cei chestionati in sondajul de duminica au declarat ca regele emerit a jucat un rol important in tranzitia de la dictatura la democratie dupa moartea lui Francisco Franco in 1975, in timp ce 24,4% au fost de parere ca el a avut un rol "redus sau deloc".

In iunie, Curtea Suprema a Spaniei a deschis o ancheta privind implicarea lui Juan Carlos intr-un contract de cale ferata de mare viteza in Arabia Saudita, dupa ce ziarul elvetian La Tribune de Geneve a relatat ca el a primit 100 de milioane de dolari de la

fostul rege saudit. Elvetia a deschis de asemenea o ancheta.

Fostul monarh nu este investigat in mod oficial si a refuzat repetat sa comenteze acuzatiile.

Avocatul lui Juan Carlos a declarat luni ca clientul sau este la dispozitia procurorului spaniol in ciuda deciziei sale de a pleca.

Ziarul pro-monarhist ABC a relatat vineri ca Juan Carlos a calatorit cu avionul privat din Spania catre Emiratele Arabe Unite.

Alte media au relatat ca el este in Republica Dominicana sau in Portugalia. Oficialii de acolo au spus ca nu au cunostinta despre sosirea sa.

O purtatoare de cuvant a guvernului spaniol a refuzat duminica sa comenteze cu privire la locul unde se afla regele emerit. Avocatul sau si palatul regal au refuzat toata saptamana trecuta sa spuna unde este.

Website-ul de stiri Niusdiario.es a postat o fotografie sambata despre care afirma ca il arata coborand dintr-un avion la un aeroport din Abu Dhabi. Daca se confirma, aceasta ar fi prima imagine publicata a fostului rege de la plecarea sa.

Oficiali din Emiratele Arabe Unite si de la Emirates Palace Hotel nu au raspuns imediat sambata la solicitarile de a comenta.

"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
"Răzgândescu" din Spania: decizia anunțată de Xavi, antrenorul Barcelonei
Antrenorul Barcelonei, Xavi, va rămâne la club cel puţin până la finalul contractului său, în iunie 2025, după ce s-a răzgândit că acesta va fi ultimul său sezon, relatează BBC....
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Spania l-a eliberat accidental pe un baron al drogurilor care plănuia să o omoare pe moștenitoarea tronului olandez
Un cunoscut șef de cartel al drogurilor care ar fi plănuit să o ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare...
#Spania, #Juan Carlos, #international, #monarhie, #protest , #stiri internationale