SUA avertizeaza companiile europene ca ar putea fi sanctionate pentru implicarea in proiectul gazoductului Nord Stream 2

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 09:25
3149 citiri
SUA avertizeaza companiile europene ca ar putea fi sanctionate pentru implicarea in proiectul gazoductului Nord Stream 2

Departamentul de Stat al SUA a informat luna aceasta companiile europene, pe care le suspecteaza ca ajuta Rusia sa construiasca gazoductul Nord Stream 2, ca risca sa fie sanctionate, in contextul in care administratia Trump pregateste o ultima runda de masuri punitive impotriva acestui proiect, au declarat marti pentru Reuters doua surse din apropierea acestui dosar.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.

"Incercam sa informam companiile de ceea ce risca si le indemnam sa renunte pana cand este prea tarziu", a declarat o sursa guvernamentala americana sub protectia anonimatului.

Sursa a adaugat ca Departamentul de Stat al SUA ar urma sa publice joi sau vineri un raport cu privire la companiile pe care le suspecteaza ca ajuta proiectul Nord Stream 2. Printre companiile care ar putea fi mentionate in acest raport sunt companii de asigurari, care ajuta la amplasarea conductei submarine sau verifica echipamentele de constructie folosite in acest proiect, sustine sursa.

De asemenea, o sursa din industria energetica americana, a spus ca mai multe companii europene, inclusiv din Germania, au primit solicitari de informatii din partea administratiei Trump in ultimele luni, inca din luna octombrie, cu privire la activitatile lor care au legatura cu proiectul Nord Stream 2.

Aceste companii risca sa fie supuse unor sanctiuni americane, in conformitate cu legislatia actuala, daca nu inceteaza sa lucreze la acest proiect.

Chiar daca cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizati, proiectul a fost oprit brusc in luna decembrie 2019, dupa decizia SUA de a sanctiona companiile angajate in acest proiect. Lucrarile la gazoductul Nord Stream 2 care urmeaza sa faca legatura intre Rusia si Germania au fost reluate la inceputul lunii decembrie 2020.

Proiectul Nord Stream 2 se confrunta cu opozitia politica a Washingtonului, care sustine ca va face din Germania "prizoniera" Rusiei, asa cum a avertizat presedintele Donald Trump in 2018.

In schimb, Rusia sustine ca proiectul Nord Stream 2, promovat de un consortiu condus de grupul energetic de stat Gazprom, este unul strict comercial. De asemenea, Germania, cea mai mare economie europeana, a spus ca gazoductul este un proiect strict comercial. Autoritatile de la Berlin sustin ca au nevoie de mai multe gaze naturale pe masura ce inchid termocentralele pe carbune si centralele nucleare din motive de mediu.

Urmatorul presedinte al SUA, Joe Biden, s-a opus si el acestui proiect in perioada in care era vicepresedinte in administratia Barack Obama. Deocamdata nu este clar daca este dispus sa ajunga la un compromis cu privire la acest proiect dupa data de 20 ianuarie, cand va prelua mandatul de presedinte.

Marile scandaluri care o au in prim-plan pe procuroarea Adina Florea. Tudorel Toader a dorit-o cu ardoare in fruntea DNA

Twitter versus Donald Trump: a fost sau nu cenzura? Ce s-a fi intamplat daca Iliescu avea cont de Facebook in timpul mineriadelor

Citeste si:
Ajutorul primit de Ucraina de la Germania, ironizat de fostul boxer Vitali Klitschko, primar al capitalei Kiev: ”Ce-o să ne trimită, perne?”
Ajutorul primit de Ucraina de la Germania, ironizat de fostul boxer Vitali Klitschko, primar al capitalei Kiev: ”Ce-o să ne trimită, perne?”
Fostul mare boxer profesionist Vitali Klitschko (50 de ani), actualmente primar al orașului Kiev, a reacționat dur după ce Germania a promis Ucrainei un ajutor de 5.000 de căști pentru a se...
Atac rusesc asupra Ucrainei? Concilierea nu este o strategie
Atac rusesc asupra Ucrainei? Concilierea nu este o strategie
Poate fi apărată Europa liberă doar cu îndemnuri și sancțiuni? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă Germania în fața unei mari desfășurări rusești la granița cu...