SUA, noi sancţiuni economice împotriva Chinei din cauza persecutării minorităţii uigure

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 13:16
2858 citiri
SUA, noi sancţiuni economice împotriva Chinei din cauza persecutării minorităţii uigure
Preșesintele SUA FOTO Facebook / President Joe Biden

Statele Unite au adoptat joi, 16 decembrie, sancţiuni economice împotriva unor companii de biotehnologie şi de înaltă tehnologie chineze, acuzându-le că au o contribuţie la amplificarea supravegherii minorităţii uigure din provincia Xinjiang din China, decizia fiind criticată vineri de Beijing, relatează AFP.

Criticând permanent încălcările asupra drepturilor omului şi evidenţiind ameninţările la adresa securităţii naţionale americane, administraţia preşedintelui Joe Biden şi-a înmulţit sancţiunile economice împotriva intereselor chineze, ceea ce a dus la deteriorarea relaţiilor diplomatice cu Beijingul.

Joi, pe de o parte, Departamentul Comerţului a inclus circa 30 de entităţi pe o listă neagră care restrânge exporturile sensibile, iar pe de altă parte, Trezoreria le-a interzis cetăţenilor americani să facă afaceri cu opt companii high tech, printre care şi liderul mondial pe piaţa dronelor, DJI.

Această companie era deja pe lista neagră a Departamentului Comerţului din decembrie 2020.

China şi-a exprimat vineri "opoziţia fermă" faţă de noile sancţiuni adoptate de SUA împotriva unor companii chineze acuzate de Washington de participare la încălcări ale drepturilor minorităţii uigure.

"Vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale entităţilor şi companiilor chineze", a declarat în faţa presei Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Măsurile survin la o zi după cele care au vizat alte cinci entităţi chineze acuzate că favorizează traficul de opiacee de sinteză, responsabile de un număr record de decese prin supradoză în SUA.

De această dată, Departamentul Comerţului şi Trezoreria au atacat înalta tehnologie chineză, care ar fi folosită pentru a încălca drepturile populaţiei uigure, majoritar musulmane, în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

Organizaţii de apărare a drepturilor omului au relatat că Beijingul desfăşoară o supraveghere fără precedent a acestei populaţii, în special prin cercetări cu autorul ADN-ului şi folosirea inteligenţei artificiale pentru recunoaştere facială.

"Cercetarea ştiinţifică în biotehnologie şi în inovaţia medicală poate salva vieţi. Din păcate, Republica Populară Chineză alege să folosească aceste tehnologii pentru a-şi controla populaţia şi pentru a-i reprima pe membrii grupurilor minoritare etnice şi religioase", a spus secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, justificând noile sancţiuni.

Institutele de cercetare vizate de aceste noi sancţiuni ale SUA cuprind centre axate pe transfuzii de sânge, bioinginerie şi toxicologie.

În acelaşi timp, tot joi, Senatul SUA a aprobat în unanimitate o lege care interzice importurile în SUA a unei game largi de produse fabricate în provincia chineză Xinjiang, cu scopul de a lupta împotriva muncii forţate a minorităţii uigure.

Argumentul este că munca în lagăre este atât de răspândită în Xinjiang, încât este dificil de a separa produsele care sunt fabricate în astfel de condiţii de celelalte mărfuri.

Adoptarea legii este o victorie pentru susţinătorii unei politici agresive menite a lupta împotriva încălcării drepturilor omului. Votul a survenit în ciuda campaniei de lobby a companiilor, care au susţinut că legea ar perturba lanţurile de aprovizionare mondiale, aflate deja sub presiune din cauza pandemiei.

Legea mai trebuie promulgată acum de preşedintele Joe Biden.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planificatorii militari americani și chinezi se pregătesc pentru un nou tip de război cu roiuri de drone militare echipate cu inteligență artificială
Planificatorii militari americani și chinezi se pregătesc pentru un nou tip de război cu roiuri de drone militare echipate cu inteligență artificială
Pe măsură ce rivalitatea lor se intensifică, planificatorii militari americani și chinezi se pregătesc pentru un nou tip de război în care escadroane de drone aeriene și maritime echipate...
Războiul Stelelor. Forțele spațiale americane pregătesc un exercițiu militar major pe orbită. Legătura cu spionajul Chinei
Războiul Stelelor. Forțele spațiale americane pregătesc un exercițiu militar major pe orbită. Legătura cu spionajul Chinei
Forțele spațiale americane pregătesc primul exercițiu militar pe orbită pentru a testa modul în care ar putea respinge o "agresiune pe orbită" din partea adversarilor. Cu doar câteva zile...
#SUA, #sanctiuni, #China, #minoritate, #uiguri China , #stiri internationale