Statele Unite promit un "răspuns colectiv" împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Luni, 02 August 2021, ora 23:21
2726 citiri
Statele Unite promit un "răspuns colectiv" împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street
Petrolierul Mercer Street FOTO Pixabay

Statele Unite au promis luni un ''răspuns colectiv'' cu aliaţii lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, atac în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, relatează AFP.

''Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv'', a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat cu o zi înainte Iranul de comiterea atacului.

"Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă", a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în faţa presei, la Washington. "Actele iraniene sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie", a adăugat el.

Duminică, responsabilul american a vorbit despre un ''răspuns adecvat şi iminent'' în coordonare cu aliaţii Statelor Unite.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Israelul, Statele Unite, Regatul Unit şi România au arătat spre Iran, notează AFP. Dar Teheranul a respins aceste acuzaţii.

"Republica Islamică Iran nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale", a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh. Ea va ''răspunde imediat şi în mod decisiv la orice aventurism'', a insistat el. AGERPRES

#petrolier, #Mercer Street, #Iran , #stiri internationale
Comentarii