Suedia ia primele masuri dure: limiteaza reuniunile la maxim opt persoane

Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 18:34
3598 citiri
Suedia ia primele masuri dure: limiteaza reuniunile la maxim opt persoane
FOTO: Pixabay.com

Suedia, care a adoptat o strategie mai putin stricta ca alte tari in fata pandemiei de COVID-19, a anuntat luni ca limiteaza reuniunile publice la maxim opt persoane in fata cresterii numarului de contaminari, o premiera de la inceputul pandemiei, informeaza AFP.

Limita de persoane pentru adunari publice, fixata pana acum la 50-300 de persoane in functie de caz, se va reduce la opt timp de o luna, incepand din 24 noiembrie, o masura "foarte intruziva" si "fara precedent", dar "necesara" pentru a face sa scada curba de infectari, a justificat premierul suedez Stefan Lofven in timpul unei conferinte de presa. "Nu mergeti la sala de fitness, nu mergeti la biblioteca, nu organizati mese, nici sarbatori. Anulati-le!", a indemnat premierul Suediei.

Aceasta este una dintre rarele restrictii decise de respectiva tara scandinava, a carei strategie atipica a facut sa fie urmarita cu atentie in ultimele luni peste tot in lume.

Regatul scandinav, cu 10,3 milioane de locuitori, a avut o strategie sanitara fara port de masca, fara carantina sau inchiderea magazinelor, insa si-a indemnat populatia sa-si limiteze contactele si sa lucreze in telemunca pe cat posibil. Aceste "recomandari" valoreaza aici cat niste reguli, insa nu sunt insotite de masuri coercitive si nici de sanctiuni, exceptand strict cazurile cand este depasita limita de persoane in timpul unor reuniuni publice.

Si in sfera privata aceasta din urma este o recomandare, nu o interdictie in sensul strict al cuvantului.

Restaurantele si barurile vor continua sa poata primi mai mult de opt persoane, insa nu mai mult de opt la aceeasi masa.

In fata celui de-al doilea val de pandemie, autoritatile suedeze au introdus deja luna trecuta noi recomandari regionale mai stricte, ce constau in special in limitarea contactelor in afara gospodariilor si evitarea locurilor inchise. Acum, ele vizeaza cea mai mare parte a teritoriului suedez.

De asemenea, executivul suedez a anuntat saptamana trecuta interzicerea vanzarii de alcool dupa orele 22:00, pana in februarie. In afara de aceasta, la Stockholm si Goteborg (vest), vizitele la caminele de batrani - puternic afectate in timpul primului val al pandemiei - sunt din nou interzise.

Bilantul deceselor a inceput din nou sa se agraveze in ultimele zile in Suedia: vineri, cea mai recenta zi cand au fost emise date, au fost anuntate aproape 6.000 de cazuri de contaminari si 42 de decese suplimentare, ceea ce a majorat cifrele totale in Suedia la peste 177.000 de contaminari si 6.164 de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#reuniune, #masuri Suedia, #Suedia coronavirus, #suedia covid , #stiri internationale
Comentarii