Tara unde media de varsta a oamenilor este de 15 ani

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 07:29
16349 citiri
Tara unde media de varsta a oamenilor este de 15 ani
Foto: Buzz News

Pare de necrezut sa aflam ca exista pe glob o tara, unde media de varsta a oamenilor este de 15 ani, respectiv sub varsta maturitatii. Mai exact, conforma statisticilor este de 14,8 ani. Cum se poate intampla una ca asta in mileniul nostru?

Tara cu pricina se numeste Uganda, este situata in estul Africii Ecuatoriale, are o populatie de 34 milioane locuitori si o suprafata de 241,5 mii de kilometri patrati. Ceea ce o caracterizeaza este insa rata natalitatii foarte ridicata. Uganda pare sa fie tara cu populatia cea mai fertila din lume, scrie Fact Room.

O femeie ugandeza naste, in medie, 6,73 copii. Jumatate din acestia mor, tot in medie, la varste foarte timpurii, ceea ce influenteaza indicatorul aritmetic privind varsta medie.

Sub aspect demografic insa Uganda mai prezinta o curiozitate: populatia este alcatuita din nu mai putin de 57 grupari etnice, fiecare cu obiceiurile sale, adesea cu dialectul sau si adesea rivale intre ele.

Toate acestea au loc intr-una din cele mai sarace tari din lume, despre care portalul factroom consemneaza ca 37,7% din populatie nu realizeaza venituri mai mari decat 1,25 dolari pe zi.

Un fapt ciudat este ca, desi media de varsta este atat de scazuta din cauza mortalitatii ridicate din randul tinerilor si mai ales a copiilor nou-nascuti, speranta de viata calculata de specialisti se prezinta mult mai bine. Ea este la femei de 52,4 ani, iar la barbati de 51,4 ani.

Totusi, speranta de viata este una teoretica, intrucat Uganda face parte din acele tari, unde se moare de inanitie, la orice varsta.

Cheltuielile guvernamentale pentru sanatatea populatiei au fost in 2007 de 39 dolari pe cap de locuitor, cifra care nu difera mult de cea actuala. Trebuie pusa aceasta situatie in contextul cand Uganda este una din cele mai afectate tari din lume privind SIDA.

Guvernul considera ca principala cauza care duce la raspandirea cumplitei boli este homosexualitatea, si ca urmare a initiat o lege care prevede pedeapsa cu moartea pentru asemenea obiceiuri. Dar legea a fost suspendata fara dezbatere, considerandu-se ca altele sunt prioritatile momentului.

In prezent, noua tari din intreaga lume au legiferat pedeapsa cu moartea pentru acest delict: Iran, Afganistan, Arabia Saudita, Sudan, Mauriania, Nigeria, Pakistan, Emiratele Arabe Unite si Yemen. Dar pedeapsa n-a eradicat SIDA in respectivele state, ceea ce sugereaza ca masurile sanitare si educative sunt mai eficiente decat a cele punitive.

Alarmant este insa faptul ca, in ciuda saraciei extreme, a bolilor si a promiscuitatii generale, populatia Ugandei este in continua crestere. Uganda este a doua tara din lume in ce priveste cresterea demografica, apreciata a fi 3,6% pe an.

In aceste conditii, un calcul linear arata ca, mentinand acelasi ritm, populatia Ugandei s-ar dubla in 27 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#infometare populatie, #SIDA eradicare, #mortalitate infantila, #media de varsta , #stiri internationale
Comentarii