Trasul apei dupa utilizarea toaletei ar putea raspandi bolile

Joi, 02 Iulie 2020, ora 07:00
6945 citiri
Trasul apei dupa utilizarea toaletei ar putea raspandi bolile
Foto: Pixabay

Un studiu recent, care a analizat dinamica fluidelor cand este trasa apa la toaleta, a demonstrat ca unele picaturi pot ajunge chiar si la un metru dinstanta de vasul de toaleta. Iar acest lucru poate face ca unii patogeni, virusuri si bacterii, sa stea suspendati in aer mai mult de un minut, scrie Science Alert.

"Viteza de raspandire este si mai mare atunci cand o toaleta e folosita frecvent, ca in cazul toaletelor unor familii numeroase, sau al toaletelor publice care servesc o zona dens populata", explica Ji-Xiang Wang, cercetator al Universitatii Yangzhou din China.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Yangzhou au folosit simularile computerizate pentru a aproxima modul in care picaturile de apa se comporta.

Ei au analizat doua tipuri de toalete, unul in care apa intra in vasul de toaleta dintr-o singura sursa si unul in care apa se scurge in vas pe intreaga margine a vasului.

"Rezultatele simularii sunt alarmante in ceea ce priveste transportul masiv ascendent al particulelor virale, 40% pana la 60% dintre acestea ajungand deasupra scaunului de toaleta", noteaza cercetatorii in studiul lor.

In acest punct, trebuie precizat ca studiul a demonstrat faptul ca fluidele si particulele din vasul de toaleta pot ajunge in aer.

In ceea ce priveste posibilitatea ca respectivele particule sa ne imbolnaveasca, va fi nevoie de studii suplimentare.

Pentru a reduce la minimum posibilitatea ca particulele din vasul de toaleta sa ajunga in aer putem apela la o solutie extrem de simpla: cercetatorii recomanda asezarea capacului inainte de a trage apa.

Folosirea capacului poate fi eficienta in cazul toaletelor de acasa, dar, din nefericire, nu si in cazul celor publice.

"Fluxul zilnic de persoane intr-o toaleta publica este foarte mare, iar respectarea regulii lasatului capului, improbabila -in cazul pisoarelor pentru barbati, de-a dreptul imposibila. Astfel, un caz confirmat poate provoca un numar masiv de infectii. Din aceste motive, investigarea toaletelor in contextul prevenirii epidemiilor este imperativa", concluzioneaza acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Ai probleme cu tiroida? Evită aceste legume
Tiroida este glanda care se află la gât și are rolul de a produse hormonii T3 și T4 care ajută la buna funcționare a organismului. Iodul din alimentație este folosit de tiroidă pentru...
#toalete, #toalete publice, #virusuri, #bacterii, #epidemie, #pandemie, #boli, #apa, #contaminare, #coronavirus , #stiri internationale