Ucraina nu a reusit sa cumpere nicio doza de vaccin anti-COVID-19. Presedintele Zelenski cere ajutorul Uniunii Europene

Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 23:58
6259 citiri
Ucraina nu a reusit sa cumpere nicio doza de vaccin anti-COVID-19. Presedintele Zelenski cere ajutorul Uniunii Europene
Volodimir Zelenski este presedintele Ucrainei FOTO Facebook/ Volodimir Zelenski

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a carui tara nu a obtinut pana acum nicio doza de vaccin impotriva COVID-19, a facut apel marti la Uniunea Europeana sa ajute Kievul si alte cinci foste republici sovietice sa-si vaccineze populatiile, relateaza AFP si Reuters.

"Statele membre UE trebuie sa acorde o atentie speciala tarilor din Parteneriatul Estic in chestiunile achizitiilor comune si accelerarii livrarii vaccinurilor", a declarat el in cadrul unei declaratii de presa alaturi de presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, in vizita la Kiev.

Volodimir Zelenski a spus ca a "discutat in detaliu despre aceasta chestiune" cu Maia Sandu, a carei vizita in Ucraina este prima in strainatate de la investirea sa in functia de presedinte, in decembrie.

"Astazi, primirea vaccinului este extrem de importanta pentru toate tarile din initiativa UE a Parteneriatului Estic, in special pentru Ucraina si Moldova", a mai spus el potrivit Reuters. Din Parteneriatul Estic fac de asemenea parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus si Georgia.

Anterior in cursul zilei, seful diplomatiei ucrainene Dmitro Kuleba a respins ideea unei achizitionari a vaccinului impotriva coronavirusului dezvoltat de Rusia, Sputnik V, care este potrivit lui un instrument de "propaganda", in contextul in care relatiile intre Kiev si Moscova se afla la cel mai scazut nivel din ultimii sapte ani.

"In calitate de membru al guvernului, ma voi opune achizitionarii vaccinului rus, chiar daca este eficient", a declarat Kuleba, citat de media. "Rusia nu se preocupa de starea de sanatate a ucrainenilor, ea se preocupa de impunerea propagandei sale si de ideologia sa" atunci cand ofera acest vaccin, a mai spus ministrul.

Saptamana trecuta, 13 state membre ale UE, printre care si Romania, au cerut Bruxelles-ului sa ajute tarile din Parteneriatul Estic in vaccinarea impotriva coronavirusului.

Ucraina, care are in jur de 40 de milioane de locuitori, spera sa primeasca la sfarsitul lui martie sau inceputul lui aprilie opt milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului ONU Covax vizand ajutorarea tarilor sarace.

La sfarsitul lui decembrie, Kievul si-a anuntat intentia de a cumpara aproape doua milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, dar nicio data de livrare nu a fost anuntata.

Republica Moldova spera, la randul ei, sa primeasca primul lot de vaccinuri prin intermediul Covax la sfarsitul lui ianuarie.

Luna trecuta, cu prilejul unei vizite la Chisinau, presedintele roman Klaus Iohannis a promis ca va dona 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech Republicii Moldova, ca un gest de solidaritate, noteaza Reuters.

Masuri anti-pandemie in Ucraina. Se inchid scolile si restaurantele si se introduce un lockdown mai strict

Primele doze de vaccin in Ucraina, asteptate abia in februarie 2021

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#vaccin COVID, #Ucraina, #Volodimir Zelenski, #ajutor UE , #stiri internationale
Comentarii