UE a introdus sanctiuni impotriva mai multor apropiati ai lui Putin, considerati responsabili de otravirea lui Navalnai

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 14:04
2597 citiri
UE a introdus sanctiuni impotriva mai multor apropiati ai lui Putin, considerati responsabili de otravirea lui Navalnai
Vladimir Putin FOTO Kremlin.ru

Uniunea Europeana (UE) a introdus joi sanctiuni impotriva mai multor membri ai administratiei prezidentiale ruse, apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, considerati responsabili de otravirea, in Rusia, a opozantului Aleksei Navalnai, precum si impotriva unei entitati implicate in productia de Noviciok, agentul neurotoxic folosit, informeaza AFP si dpa.

Lista publicata joi in Jurnalul Oficial al UE include numele lui Andrei Iarin, seful directiei pentru afaceri interne din cadrul administratiei prezidentiale ruse, al adjunctului sau Serghei Kirienko, al ministrului-adjunct al apararii Pavel Popov, si ale altor trei responsabili rusi, precum si Institutul de Stat pentru Cercetari Stiintifice in domeniul Chimiei si Tehnologiei Organice" (GosNIIOHT).

De asemenea, UE l-a inclus joi pe lista de sanctiuni pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, supranumit "bucatarul lui Putin", pentru rolul acestuia in destabilizarea Libiei.

"Evgheni Prigojin intretine relatii stranse, inclusiv financiare, cu o societate militara privata, grupul Wagner, jucand astfel un rol in activitatile grupului Wagner in Libia si acordandu-le sprijinul, ceea ce pune in pericol pacea, stabilitatea si securitatea in aceasta tara" (in Libia), precizeaza Jurnalul Oficial al UE.

In august, la scurt timp dupa spitalizarea lui Navalnai, Evgheni Prigojin a amenintat ca il va "distruge" pe opozantul rus daca acesta "nu isi va da sufletul".

In martie, acelasi Prigojin a cerut despagubiri de 50 de miliarde Statelor Unite dupa ce acestea l-au sanctionat pentru rolul sau in ingerinta Moscovei in alegerile prezidentiale americane din 2016.

Noile sanctiuni ale UE intra in vigoare de la momentul publicarii lor.

Aleksei Navalnai si-a pierdut cunostinta in timpul unui zbor intern in Siberia pe 20 august si doua zile mai tarziu a fost transportat in Germania in coma. Dupa realizarea unui test in laboratorul armatei, Germania a ajuns la concluzia ca Navalnai a fost otravit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, de uz militar. Alte doua laboratoare - unul din Franta, celalalt din Suedia - au confirmat rezultatul anuntat de Berlin.

Si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat saptamana trecuta ca Navalnai a fost otravit cu Noviciok. Rusia insa respinge categoric orice implicare in otravirea opozantului rus si a avertizat miercuri prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov ca va raspunde la sanctiunile UE cu masuri "in oglinda".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Ascensiunea și legăturile presupuse cu Rusia ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pun în alertă oficialii din Berlin. ”AfD continuă să se poarte ca o...
#sanctiuni, #Rusia, #Vladimir Putin, #Uniunea Europeana , #stiri internationale
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
Sa fie invatatura de minte ca oficiali rusi sa nu-si mai lase actele