UE amana autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V

Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 14:28
1553 citiri
UE amana autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V

Aprobarea pentru vaccinul rusesc anti-coronavirus Sputnik V de catre Uniunea Europeana va fi intarziata din cauza ca termenul limita de 10 iunie pentru transmiterea de date a fost ratat, au declarat pentru Reuters doua surse apropiate de acest dosar.

Una dintre surse, un oficial guvernamental german, a spus ca esecul in a oferi datele testelor clinice necesare catre Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) va amana acordul blocului comunitar pana cel putin in septembrie.

"Aprobarea (vaccinului) Sputnik va fi intarziata probabil pana in septembrie, poate chiar pana la sfarsitul anului", a spus oficialul, ramas sub protectia anonimatului.

EMA trebuia sa ia o decizie in iunie

Initial, era de asteptat ca EMA sa isi incheie evaluarea asupra vaccinului rusesc si sa transmita o decizie in mai sau iunie.

O a doua sursa a afirmat ca data-limita de 10 iunie nu a fost respectata si ca EMA i-a acordat producatorului, Institutul Gamelia din Rusia, termen inca o saptamana sa transmita datele solicitate.

Fondul de Investitii Direct al Rusiei (RDIF), care comercializeaza vaccinul, a spus ca analiza EMA este in grafic.

"Toate informatiile despre testele clinice ale Sputnik V au fost oferite, iar examinarea GCP (Reguli de bune practici in studiul clinic) a fost finalizata cu un feedback pozitiv din partea Agentiei Europene a Medicamentelor", a precizat RDIF.

"Desi EMA decide calendarul procedurii de aprobare, echipa Sputnik V se asteapta ca aprobarea pentru vaccin sa vina in urmatoarele doua luni", a adaugat RDIF.

Germania, in discutii pentru a cumpara serul

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a avut discutii pentru a cumpara Sputnik V, dar a conditionat orice achizitie de aprobarea din partea EMA.

Deranjate de campania lenta de imunizare, unele landuri, inclusiv Bavaria, si-au exprimat interesul la inceputul anului pentru a comanda Sputnik V, insa de atunci vaccinarea s-a accelerat.

Slovacia a devenit in aceasta luna a doua tara din UE, dupa Ungaria, care a inceput imunizarea cu Sputnik V, in ciuda faptului ca nu exista o aprobare a UE.

Citeste si:
Prețul uleiului de măsline ar putea crește cu 25%. Când vom resimți scumpirea
Prețul uleiului de măsline ar putea crește cu 25%. Când vom resimți scumpirea
Prețul uleiului de măsline va crește pe măsură ce valurile de căldură vor afecta producția în Spania, a avertizat un important exportator. Acesur, care furnizează cele mai mari...
Un înalt oficial militar din Taiwan, găsit mort în condiții suspecte într-un hotel. Primele concluzii ale medicilor legiști
Un înalt oficial militar din Taiwan, găsit mort în condiții suspecte într-un hotel. Primele concluzii ale medicilor legiști
Demintarul din Taiwan, care era responsabil de un program de producţie de rachete, a fost găsit mort într-un hotel. Primele informații arată că ar fi vorba de un atac de cord. China...