Uniunea Europeana a recunoscut o "insuficienta mondiala" a capacitatilor de producere a vaccinurilor, declarandu-se "pregatita sa ajute" pentru a le creste,

Sambata, 02 Ianuarie 2021, ora 21:33
4501 citiri
Uniunea Europeana a recunoscut o "insuficienta mondiala" a capacitatilor de producere a vaccinurilor, declarandu-se "pregatita sa ajute" pentru a le creste,

In timp ce campaniile de vaccinare impotriva COVID-19 inregistreaza intarzieri, Uniunea Europeana a recunoscut sambata o "insuficienta mondiala" a capacitatilor de producere a vaccinurilor, declarandu-se "pregatita sa ajute" pentru a le creste, potrivit comisarului european pentru sanatate Stella Kyriakides, citat de AFP.

Demararea vaccinarilor a facut obiectul criticilor in toata Europa - in special in Franta, unde lentoarea procesului alarmeaza, si in Germania, unde unii medici si-au exprimat regretul ca personalului spitalicesc nu i se acorda intaietate in absenta dozelor in numar suficient.

"Aceste dificultati, pentru moment, nu se explica prin volumul comenzilor, ci prin insuficienta la scara mondiala a capacitatilor de productie. Acesta este cazul pentru BioNTech", a explicat Stella Kyriakides intr-un interviu acordat agentiei germane DPA.

Dupa ce a comandat initial in noiembrie 200 milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania americana Pfizer si de societatea germana BioNTech, UE a exercitat o optiune de cumparare a 100 milioane doze suplimentare pentru 2021.

Campania de vaccinare a inceput in ultimul weekend din 2020 in cele 27 de tari ale UE, dupa autorizarea de catre Bruxelles a acestui vaccin la sfarsitul lunii decembrie, el fiind si primul autorizat in UE.

"UE a furnizat din timp finantari BioNTech in valoare de 100 milioane de euro pentru a-si dezvolta capacitatile de productie. Situatia se va ameliora putin cate putin", a asigurat Kyriakides.

"Suntem din nou pregatiti sa ajutam pentru a creste capacitatile de productie", a insistat ea.

BioNTech mizeaza sa puna in functiune din februarie o noua unitate de productie la Marburg, in Germania, capabila sa furnizeze 250 de milioane de doze suplimentare in primul semestru al anului 2021, a declarat vineri pentru Spiegel cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin.

Aceasta instalatie germana va consolida productia uzinei belgiene din Puurs, unde sunt fabricate loturile de vaccinuri destinate UE.

BioNTech a indicat de asemenea ca a incheiat contracte cu cinci fabricanti farmaceutici din Europa pentru a creste productia. Negocierile continua cu alte intreprinderi specializate, a precizat BioNTech.

In afara de Pfizer-BioNTech, UE incheiat alte cinci contracte (AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi-GSK, Moderna si CureVac) si are in vedere semnarea unuia cu Novavax.

"Alti fabricanti cu care noi am incheiat contracte sunt pe punctul de a-si vedea vaccinurile aprobate de UE", a indicat Stella Kyriakides.

"Noi ne-am pus de acord in UE pentru a nu pune toate ouale in acelasi cos. Daca toate aceste vaccinuri in curs de dezvoltare sunt aprobate, UE va avea peste 2 miliarde de doze disponibile pentru toti cei 450 milioane de europeni si pentru vecinii lor", a subliniat ea.

Quarterly Report - Editia 4

Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
370 de evenimente sau incidente au fost sesizate de la debutul campaniei electorale, iar în urma verificărilor au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, a informat joi, 23 mai, Guvernul,...
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
George Simion, preşedintele AUR, le-a spus nemţenilor că nu sunt extremişti şi nu iau puterea prin forţă. În schimb, el a adăugat că acum avem mai mulți ”stăpâni” și că ”toată...
#covid, #vaccin, #coronavirus , #stiri internationale