Universitatea Oxford recunoaste ca o eroare de fabricatie a afectat testele pentru vaccinul anti-COVID, declarat "extrem de eficient"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 09:22
10485 citiri
Universitatea Oxford recunoaste ca o eroare de fabricatie a afectat testele pentru vaccinul anti-COVID, declarat "extrem de eficient"
FOTO Pixabay

Universitatea Oxford si AstraZeneca au recunoscut miercuri, 25 noiembrie, o eroare de fabricatie care ridica semne de intrebare cu privire la rezultatele preliminare ale vaccinului experimental Covid-19.

Declaratia vine la cateva zile dupa ce compania si universitatea au descris vaccinul ca fiind "extrem de eficient" fara sa mentioneze si motivul pentru care unii participanti la studiu au primit doze mai mici de vaccin, arata biziday.ro, citand Financial Times si The Telegraph.

Sursa amintita mai arata ca aproape 3.000 de persoane au primit o jumatate de doza de vaccin urmata de o doza completa, iar 8.895 de persoane au primit doua doze complete. Surpriza a venit din faptul ca grupul de voluntari care a primit o doza mai mica si una completa, la distanta de o luna, in rapel, pare sa fie mult mai bine protejat decat voluntarii care au primit doua doze complete - in primul caz eficienta a fost de 90%, in cel de-al doilea doar de 62%.

Expertii, mai arata biziday.ro, au ridicat semne de intrebare in legatura cu acest rezultat, mai ales ca Universitatea nu stie de ce eficienta a fost mai mare in grupul care, accidental, a primit doar jumatate de doza de vaccin, la prima vaccinare.

Oxford mentioneaza ca a discutat problema cu autoritatile de reglementare si ca s-a convenit finalizarea testelor de faza a II-a pe cele doua grupuri distincte.

Adevarata problema este insa ca niciuna dintre cele 2.741 de persoane din grupul care a primit initial un dozaj mai mic nu are peste 55 de ani. Persoanele mai tinere au tendinta de a oferi un raspuns imun mai puternic decat persoanele in varsta.

Un alt punct de confuzie vine de la decizia de a colecta rezultatele a doua grupuri de participanti care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficienta medie de 70%.

Potrivit sursei amintite, actiunile AstraZeneca au pierdut mai mult de 6% dupa anunt, pe piata de la Londra, iar analistii cred ca este putin probabil ca vaccinul sa obtina aprobarea in SUA.

Autoritatile americane pun la indoiala eficienta acestuia, mai ales ca cele mai bune rezultate au fost obtinute pe un grup mic de persoane, cu varste mai mici de 55 de ani.

Un cercetator roman la Oxford explica avantajele vaccinului anti-Covid-19 realizat de AstraZeneca: "Nu va necesita aceleasi conditii restrictive"

Cum a ajuns vaccinul Oxford la o eficacitate de 90%. Descoperirea, facuta din greseala

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#vaccin, #oxford, #teste, #covid, #pandemie , #stiri internationale
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Din eroare in greseala la prabusirea finala!!! Minciuna are picioare