Un ceas care prezice evolutia pacientilor cu cancer a fost creat de o echipa internationala de cercetatori

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 02:00
3087 citiri
Un ceas care prezice evolutia pacientilor cu cancer a fost creat de o echipa internationala de cercetatori
Marti Duran-Ferrer, Inaki Martin-Subero si Elias Campo FOTO clinicbarcelona.org

O echipa internationala de cercetatori a dezvoltat un ceas epigenetic ce masoara cat de mult s-au inmultit celulele tumorale si prezice evolutia clinica a pacientilor cu cancer, fapt ce poate ajuta la definirea unor strategii de tratament mai adecvate riscului biologic al tumorii, relateaza miercuri EFE.

Studiul, la care au participat 32 de oameni de stiinta de la 16 institutii din sase tari, publicat de jurnalul Nature Cancer, a fost coordonat de Inaki Martin-Subero, cercetator la Institutul de Investigatii Biomedice August Pi i Sunyer (Idibaps) al Spitalului Clinic din Barcelona, in cadrul caruia conduce grupul de epigenetica.

Pentru a dezvolta acest instrument de predictie, cercetatorii si-au pus intrebarea daca primele etape ale dezvoltarii unei tumori pot prezice cresterea sa viitoare si, prin urmare, care este raspunsul comportamental al pacientilor.

Potrivit lui Martin-Subero, "se poate spune ca genomul, care este enciclopedia vietii prezente in fiecare celula, este compus din doua tipuri de carti, o carte deschisa ce contine genele active si o carte inchisa, care contine genele silentioase".

"Am observat ca schimbarile epigenetice care au loc in cartea inchisa pastreaza memoria oculta a dezvoltarii celulare", a spus el.

Cercetatorii au studiat in detaliu alterarile epigenetice in cazul a peste 2.000 de pacienti cu diferite tipuri de leucemii si limfoame si au descoperit ca de fiecare data cand se reproduc celulele lasa in urma mici markeri in "cartea inchisa" a genomului. Ca urmare, cu cat celulele se divizeaza mai mult cu atat acumuleaza mai multi markeri.

Marti Duran-Ferrer semnaleaza ca, "avand in vedere ca schimbarile epigenetice asociate dezvoltarii celulare sunt cumulative" s-a putut dezvolta un ceas epigenetic care arata cu cat s-au multiplicat celulele in trecut.

"Am observat ca acest ceas a avansat mult in trecut si ca ar trebui sa avanseze si in viitor, iar acest lucru il asociaza direct cu prezenta anumitor mutatii genetice si cu agresivitatea clinica asupra pacientilor", a spus cercetatorul spaniol.

Pana in prezent, schimbarile epigenetice din "cartea inchisa" a genomului erau considerate insotitori silentiosi ai procesului de transformare tumorala, fara nicio implicatie clinica.

Potrivit lui Martin-Subero, studiul demonstreaza ca "schimbarile epigenetice acumulate in cartea inchisa a genomului tumorilor sunt importante, avand in vedere ca prezic comportamentul clinic viitor al pacientilor".

"Celulele cancerului scriu o mare parte din istoria acestei carti inchise", a precizat el.

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#ceas, #pacient, #cancer, #Cercetatori , #stiri internationale