'Unda verde' din SUA. Avioanele F-35 destinate Turciei ar putea ajunge la Grecia

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 17:49
6686 citiri
'Unda verde' din SUA. Avioanele F-35 destinate Turciei ar putea ajunge la Grecia
F-35/ Pixabay

Grecii anunta ca aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vandute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, in contextul in care tensiunile dintre Occident si Turcia se adancesc tot mai mult. Iar achizitionarea aeronavelor de generatia a V-a nu va periclita programul Rafale.

Ziarul elen Estia precizeaza ca in timpul vizitei secretarul de stat american Mike Pompeo in Grecia, vizita care a avut loc la inceputul acestei luni, grecii au batut palma cu americanii pentru achizitionarea a 20 de aeronave de generatia a V-a - F-35 Lightning II, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Sursa citata subliniaza ca nu exista o confirmare oficiala din partea Atenei ori Wasingtonului, ci informatii prezentate de presa elena.

Despre planurile Atenei pentru modernizarea Fortelor Armate Elene si principalul obiectiv, achizitionarea de avioane F-35, publicatia noastra a scris inca din vara intr-o ampla analiza.

Astfel, Grecii precizeaza ca achizitionarea F-35 nu va afecta procesul de inzestrare cu avioane franceze Rafale. Amintim ca in contextul tensiunilor dintre Grecia si Turcia, Atena a solicitat achizitionarea a 18 aeronave Rafale, dintre care 12 vor fi second hand. Dorinta Greciei este ca primul avion Rafale sa ajunga la Fortele Aeriene Elene in decursul anului viitor.

Media din Grecia nu vorbeste despre suma pe care Atena o va plati pentru F-35, dar precizeaza ca achizitia se va face prin procedura G2G (n.a. - Guvern la Guvern). Se precizeaza totusi ca primele sase F-35 ar trebui sa ajunga in 2022, impreuna cu primele sase Rafale.

Grecii spun ca cele sase F-35 construite pentru turci sunt incluse in tranzactie

Ce este insa mai interesant e ca ziarul Estia, preluat de Greek City Times, precizeaza ca in tranzactie sunt incluse si cele sase aeronave F-35 deja construite de americani care ar fi trebuit sa ajunga la turci, lucru care nu s-a mai intamplat ca urmare a faptului ca Ankara a decis sa achizitioneze sisteme rusesti S-400.

Turcii nu au dat inapoi in ceea ce priveste achizitia S-400, in ciuda suspendarii lor din programul F-35 si a amenintarilor americane cu sanctiuni. Mai mult, in urma cu cateva zile Turcia a activat si testat sistemul S-400, fapt ce a generat noi tensiuni in cadrul NATO.

Amintim ca in vara acestui an Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a autorizat US Air Force sa utilizeze si sa opereze sase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

Cele sase avioane F-35 Lightning II au fost fabricate, dar niciodata livrate Turciei, deoarece Ankara a fost suspendata anul trecut din programul F-35.

Presa elena aminteste si de speculatiile cu privire la o posibila retragere a efectivelor militare ale SUA din baza aeriana Incirlik din Turcia si mutarea acestor in Grecia, in Creta, in contextul politicii tot mai agresive a presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Se estimeaza ca 50 de bombe nucleare depozitate la baza aeriana americana Incirlik din Turcia au devenit potentiale jetoane de negociere in relatia tensionata dintre Washington si Ankara.

SUA nu sunt împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina, spune consilierul Casei Albe
SUA nu sunt împotriva trimiterii trupelor NATO în Ucraina, spune consilierul Casei Albe
Fiecare țară membră NATO va decide în mod independent dacă trimite trupe în Ucraina a declarat consilierul Casei Albe, John Kirby. El a afirmat că SUA nu sunt împotriva desfășurării...
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
#stiri internationale, #F 35, #SUA, #Grecia, #Erdogan, #NATO, #Securitate , #stiri internationale