Ungaria si Polonia vor infiinta un institut comun privind statul de drept pentru a contracara atacurile UE

Luni, 28 Septembrie 2020, ora 16:35
2723 citiri
Ungaria si Polonia vor infiinta un institut comun privind statul de drept pentru a contracara atacurile UE

Ungaria si Polonia vor infiinta un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de catre tari membre in intreaga Uniune Europeana si pentru a contracara astfel acuzatiile de incalcare a statului de drept, a anuntat luni ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, relateaza Reuters.

Dupa ce s-a intalnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat ca raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat in curand la Bruxelles, se anticipeaza sa fie mai degraba o declaratie politica, decat o evaluare bine intemeiata.

"Scopul institutului comparativ va fi sa nu fim luati de prosti", a spus Szijjarto, adaugand ca exista "destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box".

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept in UE, pentru a evita aplicarea unor "standardele duble" Poloniei si Ungariei, a spus el.

Guvernul Partidului Lege si Justitie (PiS) din Polonia, la fel ca si executivul aliatului sau ungar Viktor Orban, este angrenat de mai multi ani intr-o lupta cu UE din cauza acuzatiilor de diminuare a standardelor democratice.

Desi ambele state foste comuniste beneficiaza de alocari generoase din fondurile UE, conducatorii lor sunt sub presiune pentru ca au plasat tribunalele si judecatorii, media si mediul academic, ONG-urile si grupurile care militeaza pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

Intr-un interviu acordat vineri pentru Reuters, Orban a negat ca submineaza democratia.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, in valoarea de 1.000 de miliarde de euro, si accesul la fondul de relansare pentru pandemie in valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui sa includa conditii de respectare a statului de drept.

Totusi, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere conditii mai aspre decat cele convenite la summit, in timp ce Varsovia si Budapesta ameninta sa-si foloseasca dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocarile de fonduri.

Zbigniew Rau a spus ca noul institut va promova dezbaterea si transparenta in cadrul UE. "O dezbatere legala nu poate fi inlocuita de o dezbatere politica", a afirmat el.

Citeste si:
Restricţii de călătorie în UE pentru turiştii nevaccinaţi anti-COVID-19. Pe listă sunt trecuți și locuitorii din Australia
Restricţii de călătorie în UE pentru turiştii nevaccinaţi anti-COVID-19. Pe listă sunt trecuți și locuitorii din Australia
Uniunea Europeană a decis luni, 17 ianuarie, reintroducerea restricţiilor de circulaţie pentru turiştii nevaccinați anti-COVID-19 provenind din Canada, Australia şi Argentina. Din cauza...
Lovitura zilei la Australian Open! Incredibil ce a reușit un polonez VIDEO
Lovitura zilei la Australian Open! Incredibil ce a reușit un polonez VIDEO
Prima zi de la Australian Open a adus meciuri disputate și lovituri spectaculoase. Campion la acest capitol a fost polonezul Hubert Hurkacz, locul 11 mondial. El s-a calificat în turul...