Urmeaza revolutii si in fostele republici sovietice?

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 16:51
3280 citiri
Urmeaza revolutii si in fostele republici sovietice?
Foto: Arhiva

Hillary Clinton a avut dreptate, in urma cu doua saptamani, atunci cand afirma, in fata unei intalniri cu diplomatii africani, care a avut loc la Addis Abeba, in Etiopia, ca "vechile modele de guvernare nu mai sunt acceptabile".

"Este vremea ca liderii lumii sa-si trateze popoarele cu demnitate si sa le respecte drepturile", a spus Hillary Clinton.

A fost un fel de avertisment voalat al secretarului de stat american la adresa autocratilor din Africa sub-sahariana si o aluzie directa la schimbarile care au avut loc in Orientul Mijlociu in ultimul timp.

Discursul doamnei Clinton ridica insa anumite semne de intrebare si in legatura cu fostele republici sovietice unde, asemenea Orientului Mijlociu, lideri autoritari detin puterea.

Totalitarismul, prezent in majoritatea statelor foste sovietice

Foreign Policy remarca faptul ca noua dintre cele 12 state foste sovietice sunt conduse de regimuri totalitare. Potrivit raportului anual al Freedom House, care studiaza dezvoltarea democratiilor din fosta Uniune Sovietica si din Estul Europei, 80 la suta din populatia din fostele republici sovietice traieste sub semnul totalitarismului.

In primul rand, multe dintre statele in cauza nu au mecanisme care sa permita rotatia pasnica a puterii, chiar daca sunt organizate alegeri. Probleme cu succesiunea exista, de exemplu, in Uzbekistan si Kazakhstan, unde presedintii au o varsta considerabila si nici o intentie sa paraseasca puterea. Dar probabil ca cele mai mari probleme se intalnesc in statele cu lideri tineri.

In Azerbaidjan, Ilham Aliyev are 49 de ani, Aleksandr Lukasenko, presedintele Belarusului, are 56 de ani, iar liderul Tadjikistanului, Emomali Rahmon, are 58 de ani. Starea de fapt din aceste state creste numarul cetatenilor frustrati si promite o stagnare politica, pentru multi ani de acum inainte.

Apoi, la fel ca in Orientul Mijlociu, guvernele multor state foste sovietice refuza sa acorde spatiu de exprimare vocilor politice moderate care ar putea oferi o alternativa la actualii lideri politici. Marginalizarea altor opinii politice decat cele exprimate de guvernanti poate plasa o societate intr-un cerc al extremismului periculos.

In plus, sistemele politice opace favorizeaza coruptia si "gatuie" dezvoltarea economica si reformele. Rusia, de exemplu, nu a facut nici un progres in ce priveste diversificarea economiei si reducerii dependentei de exporturile de petrol si gaze realizate de societatile de stat.

Strategii pe termen scurt

Luna aceasta, Republica Belarus a cerut de la Fondul Monetar International un imprumut de opt miliarde de dolari, pentru a evita prabusirea economiei organizate dupa sistem sovietic.

Practic, nici unul dintre regimurile totalitare din fostele state sovietice nu a aratat deschidere catre reforme. In schimb, pare-se ca se agata de strategii pe termen scurt si spera ca acestea sa functioneze.

Rusia a refuzat sa permita Partidului Libertatii Poporului sa ia parte la alegerile parlamentare din decembrie 2011, fapt ce a starnit proteste, inclusiv in forurile europene.

Rusia acuza Parlamentul European ca se amesteca in treburile sale interne

In Azerbaijan, bloggerii si jurnalistii sunt supusi presiunilor si chiar hartuirilor. Situatii de acest fel au fost adevarate scantei ale revolutiilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Desi prabusirea regimurilor totalitare din fostele republici sovietice poate sa nu fie iminenta, un lucru este sigur. Multe dintre ele risca sa se confrunte cu nemultumirea populatiei care ar putea exploda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#republici foste sovietice, #regimuri totalitare europa, #rusia reforme economice , #stiri internationale