BioNTech pregateste un vaccin impotriva cancerului. "Desi este prea devreme pentru a prezice cand va fi disponibil un astfel de vaccin, perspectiva este promitatoare"

Sambata, 17 Aprilie 2021, ora 17:28
4806 citiri
BioNTech pregateste un vaccin impotriva cancerului. "Desi este prea devreme pentru a prezice cand va fi disponibil un astfel de vaccin, perspectiva este promitatoare"
Ugur Sahin si Ozlem Tureci FOTO/ Facebook

Ugur Sahin si Ozlem Tureci, cei doi soti care au fondat firma farmaceutica germana BioNTech, studiau un potential vaccin impotriva cancerului, folosind o tehnologie noua cunoscuta sub numele de ARN mesager (ARNm), inainte de a afla despre un nou tip de coronavirus care se raspandeste in China, in ianuarie 2020.

Cuplul a decis sa investigheze posibilitatea de a face un vaccin pentru acel virus misterios si extrem de contagios folosind ARNm. Astfel, in cateva saptamani, oamenii de stiinta BioNTech au dezvoltat un vaccin experimental in parteneriat cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

10 luni mai tarziu, vaccinul a trecut studiile clinice si obstacolele de reglementare si a inceput sa fie folosit in intreaga lume.

Acelasi principiu poate fi aplicat in combaterea altor boli legate de sistemul imunitar, cum ar fi gripa, malaria si cancerul.

"Avem mai multe vaccinuri diferite impotriva cancerului pe baza de ARNm", a declarat Tureci. "Desi este prea devreme pentru a prezice cand va fi disponibil un astfel de vaccin, perspectiva este promitatoare. Este foarte dificil de prezis in dezvoltarea inovatoare. Dar ne asteptam sa fie gata in cativa ani", a adaugat Tureci.

Pentru cancer, ARNm este investigat ca o modalitate de a furniza celulelor codurile proteice dintr-o tumora specifica, care ar putea fi personalizate pentru a se potrivi cu mutatiile cancerului unei persoane. Celulele produc apoi aceste proteine si antreneaza sistemul imunitar pentru a proteja organismul de cancer.

Moderna din Boston, care a dezvoltat un alt vaccin COVID-19 pe baza de ARN mesager intr-un timp record similar, investigheaza, de asemenea, potentialul tehnologiei in tratarea si prevenirea altor boli. Firma are 24 de vaccinuri pe baza de ARNm sau terapii in lucru, inclusiv trei proiecte de vaccinare anuntate in ianuarie: unul pentru HIV, unul pentru gripa sezoniera si al treilea virus Nipah, care provoaca encefalita si are o rata a mortalitatii de pana la 75%.

Vineri, presedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a acordat lui Sahin si Tureci Ordinul de merit, una dintre cele mai inalte onoruri ale tarii, in cadrul unei ceremonii la care a participat cancelarul Angela Merkel.

Cuplul a subliniat ca succesul cu vaccinul COVID-19 al BioNTech este un efort de echipa. "Este vorba despre efortul multora: echipa noastra de la BioNTech, toti partenerii implicati, de asemenea guverne, autoritati de reglementare, care au lucrat impreuna, de urgenta", a spus Tureci. "Dupa cum o vedem, aceasta este o recunoastere a acestui efort si, de asemenea, o sarbatoare a stiintei".

România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene...
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
#vaccin impotriva cancerului, #BioNTech, #Pfizer , #stiri internationale
  1. Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”
  2. Schimbările majore pe care Trump le-ar putea genera în societatea americană, cu efecte asupra României. Sociologul Dan Dungaciu: „Cam ceea ce am trăit noi după 1989” INTERVIU
  3. Faci singur un test de 10 secunde și afli ceva îngrozitor: Dacă nu ai reușit, poți muri în următorii 10 ani VIDEO
  4. Amenințarea lui Putin crește, mutare surpriză în Belarus: Rusia dezvăluie în câte minute lovește România și țările NATO HARTĂ
  5. Raport secret publicat de CIA, dezvăluiri de senzație: Reîncarnarea există cu adevărat, sugerează Pentagonul VIDEO
  6. Serviciile Secrete britanice îi dau vești triste lui Putin: Rusia pierde o zonă strategică cheie după atacurile Ucrainei
  7. Corupție și extremism. Liderul partidului austriac de extremă dreaptă și trei deputați au rămas fără imunitate parlamentară
  8. Biden și-a grațiat fiul, apoi a anunțat cel mai mare act de clemență prezidențială din istoria Statelor Unite. Câți oameni a grațiat într-o singură zi
  9. Comisarul european pentru climă se teme de „iarna geopolitică”. Europa nu poate salva planeta singură
  10. Ucraina lansează un război psihologic împotriva trupelor nord-coreene