Varianta Delta a Covid-19, provenita din India, devine dominanta la nivel global, anunta OMS

Sambata, 19 Iunie 2021, ora 07:26
2543 citiri
Varianta Delta a Covid-19, provenita din India, devine dominanta la nivel global, anunta OMS
Varianta Delta a coronavirului, mai contagioasa, creste necesitatea unor vaccinuri noi, eficace FOTO Pixabay

Varianta Delta a Covid-19, identificata prima oara in India, devine dominanta la nivel global, a declarat vineri directorul stiintific al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Soumya Swaminathan, transmite Reuters.

Soumya Swaminathan si-a exprimat totodata dezamagirea referitoare la esecul vaccinului candidat al companiei CureVac, intr-un studiu clinic, de a respecta standardul de eficacitate al OMS, mai ales ca noua varianta Delta a coronavirului, mai contagioasa, creste necesitatea unor vaccinuri noi, eficace.

Marea Britanie a raportat o crestere accentuata a infectiilor cu varianta Delta, in timp ce principalul oficial din domeniul sanatatii publice din Germania a anticipat ca Delta va deveni rapid varianta dominanta din tara sa, in pofida cresterii ratelor de vaccinare.

Kremlinul a atribuit cresterea numarului de cazuri de Covid-19 reticentei fata de vaccinare, dupa inregistrarea unui numarar mare de noi infectii la Moscova, in special cu noua varianta Delta.

"Varianta Delta este pe cale sa devina varianta dominanta la nivel global din cauza transmisibilitatii sale crescute", a declarat Swaminathan intr-o conferinta de presa.

Variantele de coronavirus au fost mentionate de CureVac ca motiv pentru eficacitatea de doar 47% a vaccinului sau pentru Covid-19, sub pragul de 50% cerut de OMS.

Compania a declarat ca a documentat cel putin 13 variante care circula in cadrul populatiei sale de studiu. Avand in vedere ca vaccinuri similare cu ARNm ale Pfizer si BioNTech si Moderna au inregistrat rate de eficacitate de peste 90%, Swaminathan a spus ca lumea se astepta la mai mult de la vaccinul candidat al CureVac.

"Doar pentru ca este un alt vaccin ARNm, nu putem presupune ca toate vaccinurile ARNm sunt la fel, deoarece fiecare are o tehnologie usor diferita", a spus Swaminathan, adaugand ca esecul surprinzator subliniaza valoarea studiilor clinice solide pentru testarea de noi produse.

Oficialii OMS au declarat ca Africa ramane un motiv de ingrijorare, chiar daca reprezinta doar aproximativ 5% din noile infectii la nivel mondial si 2% din decese.

Noile cazuri din Namibia, Sierra Leone, Liberia si Rwanda s-au dublat in ultima saptamana, a declarat seful programului de urgenta al OMS, Mike Ryan, in timp ce accesul la vaccinuri ramane minuscul.

"Este o traiectorie care este foarte, foarte ingrijoratoare. Realitatea brutala este ca, intr-o era cu mai multe variante, cu o transmisibilitate crescuta, am lasat zone vaste din populatie, din populatia vulnerabila din Africa, neprotejate de vaccinuri", a spus Ryan.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Ce șanse are România să adere deplin la Schengen până la finalul lui 2024. Anunțul făcut de ministrul austriac de Interne sub presiunea alegerilor
Austria se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, adică inclusiv cu frontierele terestre, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de...
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Alegeri prezidențiale în luna septembrie. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat
Senatul a votat luni, 26 februarie, proiectul de lege care ar permite organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, în condițiile în care în prezent scrutinul are loc în luna...
#coronavirus, #Delta, #OMS , #stiri internationale