Vaticanul isi mentine pozitia, in ciuda declaratiilor Papei Francisc despre relatiile intre persoanele de acelasi sex

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 16:18
4096 citiri
Vaticanul isi mentine pozitia, in ciuda declaratiilor Papei Francisc despre relatiile intre persoanele de acelasi sex
Papa Francisc FOTO Facebook

Secretariatul de stat al Vaticanului a trimis Nuntiaturilor Apostolice din toate tarile o clarificare privind declaratiile papei Francisc aparute recent intr-un documentar, care faceau referire la adoptarea unei ''legi a convietuirii civile'' pentru homosexuali, asigurand ca acestea nu schimba doctrina Bisericii Catolice, relateaza luni, 2 noiembrie, EFE.

In explicatie se arata ca afirmatiile papei aparute in documentarul "Francesco", al regizorului Evgeny Afineevsky, se refera la doua raspunsuri editate si publicate ca si cum ar fi fost unul singur si scoase din context si care se refereau la legile de stat, astfel incat nu schimba doctrina Bisericii.

In timp ce se astepta o nota oficiala in sala de presa a Vaticanului privind cuvintele papei care au facut inconjurul lumii si care au suscitat confuzie privind sursa lor, unele Nuntiaturi au publicat aceasta clarificare venita de la Secretariatul de stat al Vaticanului. Un document anonim, fara data, antet sau sigiliu oficial a fost trimis pentru a clarifica "confuzia" suscitata de declaratiile papei.

Sefii Nuntiaturilor au confirmat ca "inca de acum un an, in cadrul unui interviu, papa Francisc a raspuns la doua intrebari diferite puse in momente diferite si care, in documentarul mentionat, au fost editate si publicate drept un singur raspuns, fara o contextualizare corecta, fapt ce a generat confuzie".

Asftel, au fost dezmintite unele manifestari ale regizorului de origine rusa aparute in acest documentar in care se preciza ca aceste declaratii i-au fost acordate realizatorului in cadrul unui interviu cu suveranul pontif.

Se asigura de asemenea ca Evgeny Afineevsky a manipulat aceste raspunsuri care au fost scoase dn context.

"La prima intrebare, sfantul parinte a facut o referire pastorala la necesitatea ca un fiu sau o fiica de orientare homosexuala sa nu fie discriminat in cadrul unei familii. Cuvintele se refera la ei: homosexualii au dreptul sa ramana in familie; sunt copiii lui Dumnezeu au dreptul la o familie. Nu poate fi nimeni alungat din familie si sa i se faca viata dificila din aceasta cauza".

A doua intrebare, potrivit nuntilor, se referea la o lege locala din urma cu zece ani din Argentina despre casatoriile egalitare intre parteneri de acelasi sex si la opozitia lui Jorge Beroglio, care pe atunci era arhiepiscop de Buenos Aires. Potrivit Vaticanului, raspunsul papei a fost: "Este o incongruenta sa vorbim despre casatorie homosexuala". Apoi a adaugat: "Ceea ce trebuie sa facem este o lege a convietuirii civile; au dreptul sa fie protejati in mod legal. Eu am sustinut acest lucru", a precizat el.

"Casatoria este intre un barbat si o femeie. Statele laice trebuie sa justifice uniunile civile pentru a reglementa diferitele situatii de convietuire, motivate de necesitatea de a reglementa aspecte economice intre persoane, precum garantarea asistentei medicale...", a spus papa intr-un interviu acordat in 2014.

In comunicat, Vaticanul subliniaza ca "este evident ca papa Francisc s-a referit la unele dispozitii statale si cu siguranta nu la doctrina Bisericii, care a fost reafirmata de nenumarate de-a lungul anilor".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Papa Francisc, #Vatican, #homosexuali , #stiri internationale