VIDEO Cel mai mare "carusel de gheata" din lume, construit in Finlanda. "Este ceva nebunesc"

Duminica, 28 Februarie 2021, ora 13:25
3690 citiri
VIDEO Cel mai mare "carusel de gheata" din lume, construit in Finlanda. "Este ceva nebunesc"

Un grup din Finlanda care a petrecut cateva zile indepartand zapada si taind cu fierastraul un imens cerc de gheata cu diametrul de peste 300 de metri pentru a se roti pe un lac inghetat, incearca in acest weekend sa doboare recordul mondial pentru cel mai mare "carusel de gheata", relateaza AFP.

Pe vastul lac Lappajarvi din vestul tarii, grupul mic este condus de inventatorul finlandez Janne Kapylehto, care a afirmat ca se afla in spatele acestui concept intr-un videoclip viral difuzat in 2017.

Dupa ce este curatat de zapada si decupat, un motor de barca conectat la cercul imens de gheata il face sa se invarta, precum un carusel, in mijlocul unui frumos peisaj inghetat.

Ideea a fost de atunci copiata in alte regiuni ale lumii, cu realizarea unor astfel de "atractii" din ce in ce mai mari, pana la punctul in care Guinness World Records a creat o noua categorie.

"Este ceva nebunesc", a declarat pentru AFP finlandezul, a carui echipa a inceaput prin indepartarea unui strat de 40 de centimetri de zapada de pe un cerc al carui perimetru depaseste 900 de metri.

Daca Janne Kapylehto a stabilit un record de patru ori. Recordul actual, cu un diametru de 228 metri, este detinut de un american din Minnesota.

Pentru a certifica aceasta performanta, caruselul trebuie sa finalizeze cel putin o rotire completa, ceea ce grupul spera sa poata realiza in aceasta duminica sau luni.

Principala dificultate este formarea unui cerc perfect pentru a nu bloca rotatia. "Daca nu este perfect circular, caruselul nu se va roti", a explicat Thor-Fredric Karlsson, unul dintre asistentii proiectului.

In caruselul lui Lappajarvi echipa a taiat un cerc mai mic, prevazut cu un motor electric pentru barci care va pune in miscare caruselul mare.

Municipalitatea a sustinut acest proiect pentru a atrage atentia asupra scurtarii iernilor din emisfera nordica pe fondul schimbarilor climatice, ceea ce face ca lacurile sa inghete mai rar. De fapt, in ultimele zile au fost inregistrate temperaturi pozitive in acest colt indepartat al padurii finlandeze.

Janne Kapylehto, care are deja la activ peste 60 de astfel de carusele de gheata, a declarat ca are "numeroase alte proiecte". "Dar ma concentrez asupra acestuia; ma voi gandi la saptamana viitoare", a adaugat el.

Citeste si:
Istoricul summit al NATO. Și ce trebuie de acum încolo
Istoricul summit al NATO. Și ce trebuie de acum încolo
Întrucât consfințește aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, summitul de la Madrid al Alianței a devenit un succes politic major încă înainte de a debuta. Pentru că Putin, care se...
NATO se înarmează împotriva Rusiei
NATO se înarmează împotriva Rusiei
NATO se extinde cu alte două state, Finlanda şi Suedia. Flancul estic este întărit cu trupe suplimentare. Aceasta este politica optimă împotriva lui Putin, atâta timp cât SUA îşi dau...