VIDEO UPDATE Proteste violente pe strazile din Beirut, manifestantii au patruns in cladiri guvernamentale. Se striga: "Revolutie" si "Razbunare"

Sambata, 08 August 2020, ora 23:01
5140 citiri
VIDEO UPDATE Proteste violente pe strazile din Beirut, manifestantii au patruns in cladiri guvernamentale. Se striga: "Revolutie" si "Razbunare"
Foto: Captura video

Autoritatile libaneze au anuntat sambata dupa-amiaza un nou bilant al deceselor provocate de explozia de marti, 158, iar 21 de oameni sunt inca dati disparuti. In acelasi timp, in centrul capitalei devastate de deflagratie, aproximativ 7.000 de oameni protesteaza fata de felul in care Guvernul a gestionat situatia, iar fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene.

UPATE La un moment dat, protestele au degenerat si manifestantii s-au luat la bataie cu politistii, apoi au atacat cladiri guvernamentale. Pe una dintre ele au vrut sa o transforme in "sediul Revolutiei". Evenimentele au degenerat, pe masura ce s-a lasat seara. Un politist a murit si peste 100 de manifestanti au fost raniti.

Intre timp, in Parlament, mai multi deputati au dat semnalul pe care il cer si oamenii in strada: si-au dat demisiile si au indemnat la construirea unui "nou Liban", potrivit Digi 24.

Urmariti LIVE ce se intampla acum pe strazile din Beirut:

Mai multe cladiri guvernamentale au fost devastate sambata seara. Mii de oameni sunt pe strazi indemnand la "Revolutie" si cerand "Razbunare".

Ministerul de Externe, Ministerul Mediului si Ministerul Economiei au fost ocupate de manifestanti furiosi. Si sediul Asociatiei Bancare, pe care protestatarii o invinuiesc pentru criza economica a tarii, a fost ocupat de manifestanti si incendiat.

Premierul libanez Hassane Diab a anuntat, sambata, intr-un discurs televizat, ca va propune alegeri anticipate, dupa ce mii de oameni au iesit in strada si au luat cu asalt sediul Ministerului de Externe.

Noul bilant al deceselor

Ministerul Sanatatii a anuntat noul bilant al deceselor si a precizat ca numarul ranitilor este de peste 6.000, informeaza Reuters, potrivit News.ro.

Mii de oameni s-au adunat in Piata Martirilor, multi au aruncat cu pietre si au incercat sa treaca de o bariera spre cladirea Parlamentului din Beirut, astfel ca fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Mai multe ambulante au ajuns la fata locului, iar un adolescent si-a pierdut cunostinta din cauza gazelor, a relatat un reporter Reuters.

Protestatarii au scandat "Poporul vrea caderea regimului", lozinca populara in timpul manifestatiilor din 2011, numite Primavara Araba. "Revolutie! Revolutie", s-a mai auzit pe strazi si "Plecati! Sunteti toti ucigasi".

In timpul manifestatiei, soldati in masini echipate cu mitraliere au supravegheat zona.

"Demisia sau spanzuratoarea", mai scria pe o pancarta. Protestatarii au incendiat mobilier stradal si politia a lansat zeci de doze de gaze lacrimogene.

Un mars ar urma sa aiba loc in aceasta seara intre una dintre cele mai devastate zone din apropiere de port si Piata Martirilor, unde, de anul trecut, au loc manifestatii anti-guvernamentale pe fondul crizei economice.

Deflagratia de marti seara a avut loc in port, la un depozit unde se aflau stocate, "in mod necorespunzator", dupa cum au precizat autoritatile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Sute de mii de oameni au ramas fara adapost.

Libanezii considera ca autoritatile au fost neglijente.

Vineri, presedintele Michel Aoun a spus ca este in derulare o ancheta care va stabili daca dezastrul a fost cauzat de o bomba sau de o interventie externa, daca a fost vorba despre neglijenta ori daca a fost vorba despre un accident.

Douazeci de oameni au fost retinuti pana acum in legatura cu cazul, a mai spus Aoun.

Lovituri ucrainene zguduie Rusia în timpul alegerilor prezidențiale. Putin jură să se răzbune
Lovituri ucrainene zguduie Rusia în timpul alegerilor prezidențiale. Putin jură să se răzbune
Rusia a declarat că a fost vizată de un val de drone ucrainene în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce criticii Kremlinului au cerut proteste în masă la secțiile de votare în...
Alegeri Rusia 2024. Rușii au aruncat cu vopsea verde în urne în cel puțin cinci regiuni în semn de protest
Alegeri Rusia 2024. Rușii au aruncat cu vopsea verde în urne în cel puțin cinci regiuni în semn de protest
Autoritățile electorale și de aplicare a legii din Rusia au raportat o serie de incidente în care alegătorii au vărsat colorant antiseptic verde în urnele de vot în prima zi a alegerilor...
#proteste, #Beirut, #explozii, #gaza lacrimogene, #autoritati, #decese , #stiri internationale
Comentarii