UPDATE VIDEO Protest masiv la Berlin fata de restrictiile impuse in contextul pandemiei noului coronavirus. Politia a intervenit pentru a-i dispersa pe cei 20.000 de manifestanti de la "Sarbatoarea libertatii si pacii"

Sambata, 29 August 2020, ora 16:07
8309 citiri
UPDATE VIDEO Protest masiv la Berlin fata de restrictiile impuse in contextul pandemiei noului coronavirus. Politia a intervenit pentru a-i dispersa pe cei 20.000 de manifestanti de la "Sarbatoarea libertatii si pacii"
Sursa: HeptaPhoto

UPDATE Politia i-a dispersat sambata pe manifestantii impotriva portului mastii si restrictiilor pentru limitarea raspandirii pandemiei, dupa ce cei circa 18.000 de participanti nu au respectat regulile de baza, relateaza AFP si dpa.

"Distantarea minima nu este respectata de majoritatea manifestantilor in pofida cererilor repetate" ale fortelor de ordine, a anuntat politia, "iar de aceea nu exista alta posibilitate decat dizolvarea adunarii".

Politia a precizat sambata pe Twitter ca l-a abordat si pe organizatorul principal al demonstratiei pentru a-l atentiona ca nu se respecta distantarea minima si participantii nu poarta masti.

Dupa o lunga asteptare si negocieri cu organizatorii, politia a anuntat ca va dispersa manifestatia, intrucat "toate masurile anterioare nu au dus la respectarea solicitarilor".

Circa 3.000 de politisti au fost mobilizati pentru a monitoriza ceea ce s-a dorit a fi o manifestatie si un lung mars organizat de Querdenken 711, pentru care s-au inregistrat 22.000 de oameni.

Participantii afisau bannere cu mesaje precum "Opriti nebunia coronavirusului" sau "Puneti capat dictaturii coronavirusului", iar unii au cerut demisia guvernului si incheierea restrictiilor sanitare.

Simboluri ale extremei drepte au fost afisate la vedere in zona Portii Brandenburg, unde oamenii s-au adunat pentru a pleca in mars.

Instanta a decis ca protestul poate avea loc

Cateva mii de opozanti ai mastii de protectie si restrictiilor din cauza pandemiei covid-19 defileaza din nou, sambata, la Berlin, in contextul unei intensificari a epidemiei in Germania, relateaza AFP.

Intitulat "Sarbatoarea libertatii si pacii", evenimentul la care sunt asteptati 22.000 de participanti - care aduna "liber-ganditori", activisti impotriva vaccinurilor, conspirationisti si simpatizanti ai extremei drepte - este al doilea in decurs de o luna si ingrijoreaza autoritatile.

O multime foarte pestrita, de toate varstele, inclusiv familii cu copii, s-au adunat sambata dimineata in jurul emblematicei Porti Brandenburgice, punctul de plecare al manifestatiei, care a inceput la ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei).

Aproximativ 3.000 de politisti se aflau la fata locului.

"Eu nu sunt un simpatizant al extremie drepte, sunt aici pentru a ne apara libertatile fundamentale", tine sa precizeze Stefan, un berlinez in varsta de 43 de ani, ras in cap si purtand un tricou gri cu inscriptia alba "Gandeste, asta ajuta!".

"Suntem aici pentru a spune ca "trebuie sa fii atent!", Criza coronavirusului sau nu, trebuie sa ne aparam libertatile", declara pentru AFP Christina Holz, o studenta in varsta de 22 de ani, care poarta un tricou cu un mesaj care cere eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, detinut in Regatul Unit.

NEMULTUMIRE

Muncipalitatea capitalei germane a interzis mai intai, miercuri, manifestatia, din "motive de sanatate publica", care tin in opinia sa se imposibilitatea respectarii distantarii de 1,5 metri intre manifestanti.

Insa un tribunal administrativ, sesizat de organizatori, le-a dat dreptate vineri.

Organizatorii manifestatiei se obliga ca o distanta minima sa fie respectata intre manifestanti. Purtarea mastii de protectie nu este, in schimb, obligatorie.

Vineri seara, aproximativ 1.500 de manifestanti s-au adunat pasnic la Poarta Brandenburgica.

O manifestatie anterioara de acelati tip a adunat, la 1 august, aproximativ 20.000 de persoane, majoriatea din sfera extremei drepte. Ea a fost intrerupta de politie, pentru ca manifestantii nu au respectat gesturile-bariera.

Aceasta adunare intervine intr-un context de nemultumire tot mai mare in randul opiniei publice germane fata de restrictiile legate de pandemia covid-19, in pofida faptului ca Germania a rezistat mai bine ca vecinii sai, iar restrictiile in lupta impotriva noului coronavirus nu au fost niciodata la fel de stricte ca in Franta sau in Italia, de exemplu.

Initiatorul manifestatiei, Michael Ballweg, un antreprenor in informatica fara eticheta politica care conduce miscarea "Ganditori Nonconformisti-711" care a aparat la Stuttgart, a prezentat incercarea de interzicere a adunariidrept "un atac impotriva Constitutiei" germane, care apara dreptul de exprimare.

Sustinatorii sai se revolta impotriva "dictaturii" masurilor cu privire la noul coronavirus, pe care le considera un obstacol in calea libertatii lor. Ei cer plecarea Guvernului Angelei Merkel si noi alegeri in octombrie 2020, cu un an inainte de termen.

CONTRAMANIFESTATII

Mai multe figuri ale extremei drepte au indemnat la participarea la manifestatie si si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca aceasta poate avea loc.

Un deputat de la Alternatova pentru Germania (AfD, extrema dreapta), Leif-Erik Holm, a vorbit pe Twitter despre o "victorie a libertatii".

Mai multe organizatii de stanga, au indemnat, la rtndul lor, la contramanifestatii.

Sambata, "va fi important sa aratam ca nu poate exista toleranta fata de rasitti, antisemiti, extremisti de drepta si nazisti", a apreciat Anne Helm, conducatoarea sectiei de la Berlin a Partidului Die Linke (stanga radicala).

La fel ca multetari europene, Germania se confrunta la randul ei, in ultimele saptamani, cu o intensificare a pandemiei - cu o medie de 1.500 de noi czuri declarate zilnic.

Sambata, Institutul de supraveghere sanitara RKI a anuntat 1.479 de noi infectii in 24 de ore.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat vineri ca se asteapta la o evolutie a pandemiei "si mai dificila" in lunile urmatoare..

Aceasta degradare din ultimele zile, imputata in parte intoarcerilor din vacanta, a determinat autoritatile sa impuna noi masuri restrictive, precum limitarea adunarilor private sau aplicarea unor amenzi din cauza nepurtarii mastii de protectie in locurile in care este obligatorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Boicot inedit. Mari băutori de cafea și ceai, turcii au refuzat în weekend să mai calce pragul cafenelelor din cauza prețurilor prea mari
Boicot inedit. Mari băutori de cafea și ceai, turcii au refuzat în weekend să mai calce pragul cafenelelor din cauza prețurilor prea mari
O chemare la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor, pe motiv că practică preţuri exorbitante, a mobilizat numeroşi turci în acest weekend, în prima acţiune de acest fel după mai mulţi...
#berlin, #Germania, #protest, #anti covid, #pandemie , #stiri internationale