Viviane Reding: Expulzarea rromilor din Franta respecta in prezent normele

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:02
2392 citiri
Viviane Reding: Expulzarea rromilor din Franta respecta in prezent normele
Foto: Time

Comisarul european pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat marti ca expulzarile rromilor din Franta s-au facut in ultima perioada cu respectarea normelor, indeosebi in ceea ce priveste regula de a fi realizate "de la caz la caz", spre deosebire de modul cum s-a procedat in anii trecuti.

Conform documentatiei primite de la guvernul francez, "se pare" ca expulzarile rromilor (in marea lor majoritate din Bulgaria si Romania) in tarile lor de origine s-au facut conform principiului tratarii lor "de la caz la caz" si in prezent nu sunt operatiuni indreptate impotriva acestei minoritati in mod colectiv, explica Reding intr-un interviu acordat postului de radio France Info, relateaza Agerpres, citand agentia spaniola EFE.

Intrebata in legatura cu desfiintarea taberelor de rromi din ultimele saptamani, care a provocat o polemica si a determinat Comisia Europeana sa puna Franta sub supraveghere, comisarul european pentru justitie a raspuns ca aceasta este o chestiune "foarte dificila". Refuzand sa-si exprime o parere clara intrucat considera ca este ceva ce tine de "responsabilitatea Frantei", Viviane Reding a vorbit despre faptul ca in aceste tabere conditiile erau insalubre si evacuarea lor s-a produs in urma unor decizii ale justitiei.

Viviane Reding a dorit sa sublinieze ca este "foarte multumita" in urma discutiilor purtate luni cu ministrul francez de interne, Manuel Valls, si cu cel al afacerilor europene, Bernard Cazeneuve. "Guvernul (francez n.r.) este de acord cu propunerea mea de creare a unui grup pionier" de tari menit sa favorizeze integrarea rromilor, care numara 12 milioane de persoane si constituie "cea mai mare minoritate" din UE. Cu ajutorul acestui grup pionier se va incerca sa se urmeze modelul unor state precum Spania sau Finlanda pentru "a elabora impreuna solutii care sa functioneze", a mai spus comisarul european.

Ea a lansat aceasta idee luni, anuntand, intr-un interviu acordat postului franco-german Arte, constituirea "unui grup de state care doresc sa conduca integrarea rromilor", reamintind ca in acest scop exista un fond de miliarde de euro pentru "constructia de locuinte, sanatate, scolarizare si pregatirea profesionala a tinerilor" rromi, dar la care au apelat numai 12 state membre, desi toate tarile UE "au elaborat planuri pentru integrarea rromilor".

State precum Romania, Bulgaria si Ungaria, de unde provin cea mai mare parte a rromilor care isi parasesc zonele unde locuiesc "din cauza saraciei absolute", trebuie sa faca parte din acest grup, a adaugat comisarul Reding. Ea a insistat ca este important ca copiii rromilor sa mearga la scoala astfel incat in viitor ei sa poata avea un loc de munca si o viata normala si sa nu fie "din nou o generatie pierduta".

Expulzarile rromilor din Bulgaria si Romania in vara anului 2010, la ordinul presedintelui francez de atunci, conservatorul Nicolas Sarkozy, au generat un conflict cu Comisia Europeana, care a considerat ca aceste actiuni sunt indreptate direct impotriva acestei minoritati.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#rromi expulzati Franta, #tigani Romania, #tigani Bulgaria, #rromi Bulgaria, #rromi Romania, #tigani expulzati Franta , #stiri internationale