Vladimir Uglev, inventatorul Noviciok: "Am un pacat pe constiinta"

Sambata, 05 Septembrie 2020, ora 23:27
8518 citiri
Vladimir Uglev, inventatorul Noviciok: "Am un pacat pe constiinta"
Foto: Vladimir Uglev /newsru.com

Inventatorul agentului neurotoxic Noviciok, Vladimir Uglev, a declarat ca nu poate dormi si ca simte remuscari de cand guvernul german a anuntat ca liderul opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, a fost otravit cu aceasta arma chimica dezvoltata in perioada Uniunii Sovietice, transmite EFE.

"Am un pacat pe constiinta", a comentat Uglev, intr-o conversatie telefonica pe care a purtat-o vineri din orasul Anapa (Marea Neagra) cu agentia de presa spaniola.

Uglev, in varsta de 73 de ani, a spus ca si-a dedicat intreaga activitate stiintifica, 15 ani, dezvoltarii a ceea ce el numeste acum "o arma de distrugere in masa" intr-un laborator din regiunea Saratov (sud-estul partii europene a Rusiei).

"Eu am fost primul care a reusit sa creeze un tip de Noviciok. Era in decembrie 1975", povesteste el, si explica faptul ca niciunul dintre cei care au participat la proiectul ultrasecret nu se gandea ca puternica neurotoxina "va fi folosita ca arma terorista".

"Am facut-o in scopuri militare. O stiam, asa cum a stiut-o si Andrei Saharov cand a dezvoltat bomba cu hidrogen. Insa in acele vremuri nu ti se cereau lucruri, ti se dadeau ordine", insista el.

Uglev spune ca-l intelege perfect pe Mihail Kalasnikov, inventatorul celei mai folosite pusti din lume, AK-47, si care, inainte de a muri, le-a marturisit patriarhului ortodox si familiei sale ca se simte vinovat ca a creat "o arma care ucide oameni in intreaga lume".

Vladimir Uglev nu-si poate scoate din cap faptul ca Navalnii, internat in coma intr-un spital din Berlin, ar putea fi "o noua victima a Noviciok". Are tot mai putine "indoieli" asupra acestui aspect, desi in primele ore dupa anuntul guvernului german a considerat putin probabil ca Navalnii sa fi fost otravit cu acest agent deoarece simptomele nu pareau sa se potriveasca.

"Nu avea cum sa intre in coma imediat. Insa circumstantele s-au schimbat total. Nu aveam datele pe care le avem acum. Aleksei a intrat in coma nu in avion, ci la Omsk", spune Uglev.

Mai lipseste ca germanii sa dea publicitatii "formula", pe care el o stie chiar si acum pe de rost, fiindca - isi aminteste Uglev - ei au fost primii care au dezvoltat organofosforice in scopuri militare.

"Ceea ce inca nu stim deocamdata este ce tip de Noviciok a fost folosit", comenteaza Uglev, in contextul in care sunt patru agenti din clasa Noviciok, trei sub forma de pudra si unul in forma lichida.

Inventatorul Noviciok isi aminteste ca, in cazul otravirii agentului dublu Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia in Regatul Unit, englezii au reusit sa demonstreze ca atacatorii chiar au recurs la aceasta neurotoxina. "Englezii au reusit sa deseneze tabloul complet. In acel caz, au fost afectate si alte persoane, nu doar Skripal", subliniaza el.

Uglev calculeaza ca, "daca este adevarat ca (lui Navalnii) i-au pus (Noviciok) in ceai, la aeroport", atunci cel mai probabil au incercat sa-l otraveasca cu "nu mai mult de doua-trei miligrame", altfel spus, "cu o zecime dintr-o picatura". "Nu stiu cum de n-a murit. Poate pentru ca a intrat rapid in coma sau pentru ca medicii i-au dat un antidot. Sau poate nu a baut tot ceaiul", speculeaza el.

Cercetatorul rus crede ca agentul Noviciok a putut fi produs doar "de un stat sau o entitate foarte bogata". "Noviciok-ul nu poate fi produs intr-un sopron. Este un proces foarte complicat. Henry Ford nu si-a dezvoltat inventiile intr-un garaj", spune el.

Intrebat de ce crede ca guvernul rus continua sa nege existenta Noviciok-ului, Uglev sustine ca problema il depaseste. "Este ca si cum i-ai cere unei persoane normale sa inteleaga un schizofrenic", raspunde el.

Uglev se defineste drept "un dusman al poporului" - bunicul sau a fost victima represiunilor din anii 1930 - de cand a renuntat la activitatea stiintifica in 1990. El si-a atras furia serviciilor secrete in 1993 cand, impreuna cu Vil Mirzaianov, in prezent exilat in SUA, a denuntat faptul ca Rusia continua sa realizeze experimente cu arme chimice in ciuda angajamentului pe care si-l luase fata de Occident de a le distruge.

"De atunci sunt sub controlul serviciilor de resort", sustine Uglev, facand aluzie la Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Spre deosebire de alti oameni de stiinta, Uglev da asigurari ca nu va face niciodata publica formula necesara pentru a produce Noviciok.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#inventator, #noviciok, #navalnii, #otrava, #pacat, #constiinta , #stiri internationale
Comentarii