Washingtonul şi aliaţii săi, printre care România, îngrijoraţi de ''execuţia sumară'' a unor ex-poliţişti de către talibani

Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 08:21
3926 citiri
Washingtonul şi aliaţii săi, printre care România, îngrijoraţi de ''execuţia sumară'' a unor ex-poliţişti de către talibani

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi-au exprimat sâmbătă, 4 decembrie, "îngrijorarea" cu privire la "execuţiile sumare" ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane de către regimul taliban, dezvăluite de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, şi au cerut deschiderea rapidă a unei anchete, notează AFP.

"Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind execuţii sumare şi dispariţii forţate ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane, documentate de Human Rights Watch şi alţii", au afirmat peste 20 de ţări, printre care Marea Britanie, Japonia, România, precum şi Uniunea Europeană într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.

"Subliniem că presupusele acţiuni constituie încălcări grave ale drepturilor omului şi contravin amnistiei anunţate de talibani", au declarat grupul de aliaţi, lansând un apel noii conduceri afgane să se asigure că amnistia este aplicată şi "menţinută în întreaga ţară şi în toate rândurile lor".

Săptămâna aceasta, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care spune că documentează "uciderea sau dispariţia a 47 de foşti membri ai Forţelor naţionale de securitate afgane care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 august şi 31 octombrie".

"Printre victime se numără membri ai personalului militar, poliţişti, agenţi ai serviciilor de informaţii şi miliţieni", a precizat HRW.

Pentru Washington şi aliaţii săi, "cazurile semnalate trebuie să facă obiectul unor anchete rapide şi transparente, cei responsabili trebuie traşi la răspundere şi aceste etape trebuie anunţate clar pentru a acţiona ca un mijloc de descurajare imediat a unor noi crime şi dispariţii".

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august, când guvernul susţinut de Statele Unite la Kabul ţi armata ţării s-au prăbuşit.

Responsabili americani au discutat cu autorităţile afgane la începutul acestei săptămâni şi au îndemnat mişcarea islamistă să ofere acces la educaţie femeilor şi fetelor din întreaga ţară. De asemenea, Statele Unite "şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt american.

Pe lângă Statele Unite şi Uniunea Europeană, semnatarii comunicatului sunt Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ucraina.

Citeste si:
Ameninţare cu bombă în centrul Sibiului. Mai multe echipaje de Poliţie verifică zona
Ameninţare cu bombă în centrul Sibiului. Mai multe echipaje de Poliţie verifică zona
O ameninţare cu bombă a fost primită, luni după-amiază, 17 decembrie, la 112, zona indicată fiind una din centrul municipiului Sibiu. Acolo au fost trimise mai multe echipaje de Poliţie...
Patru șoferi au fost prinși drogați la volan în București. Filtre ale Poliției în tot orașul în noaptea de sâmbătă spre duminică
Patru șoferi au fost prinși drogați la volan în București. Filtre ale Poliției în tot orașul în noaptea de sâmbătă spre duminică
În cadrul activităților de control desfășurate de polițiștii rutieri din Capitală în noaptea de 15 spre 16 ianuarie s-au aplicat 69 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ...