Washington DC: 230 de ani de la fondarea natiunii

Joi, 16 Iulie 2020, ora 12:29

   

Washington DC: 230 de ani de la fondarea natiunii
Congresul Statelor Unite ale Americii, prin votul din 16 iulie 1790, a adoptat legea care a permis presedintelui George Washington (1789-1797) sa selecteze un loc pentru capitala nationala, de-a lungul raului Potomac, si sa numeasca trei comisari care sa supravegheze dezvoltarea acesteia, noteaza http://www.dchistory.org/.

Intre 1776 si 1800, Congresul american s-a intalnit in mai multe locuri. Philadelphia a servit drept ultima capitala pentru perioada 1790-1800. Amplasarea sediului permanent al guvernului federal a fost o problema controversata care i-a impartit pe americani timp de mai multi ani. Au fost sugerate diverse posibilitati si multe compromisuri au fost facute pana cand, in sfarsit, la 16 iulie 1790, Congresul a adoptat legea prin care a fost ales locul fondarii capitalei nationale, noteaza acelasi site, citat de Agerpres.

Intr-o proclamatie emisa la 24 ianuarie 1791, presedintele George Washington a anuntat amplasarea permanenta a noii capitale, o suprafata de pamant la confluenta raurilor Potomac si Anacostia, care va deveni in cele din urma Districtul Columbia, potrivit https://guides.loc.gov/.

Arhitectul Pierre Charles L'Enfant (1754-1825) a fost insarcinat cu proiectarea capitalei, avand viziunea unui oras indraznet si modern, cu bulevarde grandioase si spatii ceremoniale care aminteau de o alta mare capitala mondiala, Parisul natal al lui L'Enfant. El a planificat un sistem gen retea, centrul fiind reprezentat de cladirea Capitol. Pentru prima data in istorie, un oras a fost inaltat exclusiv cu destinatia de capitala.

La scurt timp dupa ce proprietarii terenurilor selectate pentru capitala, ce apartineau statelor Maryland si Virginia, si-au transferat proprietatea catre guvern, presedintele Washington a inceput sa se refere la orasul nou creat drept "Orasul Federal". La o sedinta din 9 septembrie 1791, comisarii au convenit ca "districtul federal se va numit 'Teritoriul Columbia' iar orasul federal 'orasul Washington'''. Termenul "district" era mai popular decat "teritoriu", inlocuindu-l oficial la constituirea noii capitale in 1871. Numele "Washington" a fost ales de comisari pentru a-l onora pe presedinte. "Columbia", o forma feminina a numelui "Columb", a fost popularizata drept nume pentru America in poeziile si cantecele patriotice de dupa Razboiul de Independenta. Termenul a idealizat calitatile Americii ca tara a libertatii, potrivit http://www.dchistory.org/.Designul steagului Districtului Columbia a fost aprobat in 1938. El contine trei stele rosii deasupra a doua benzi orizontale rosii pe un fond alb. Reprezentarea a fost luata de pe stema familiei lui George Washington, care a aparut pe una dintre cele mai vechi harti ale districtului in 1792.

In timpul Razboiului din 1812, Washington D.C. a fost ocupat de armata engleza. In 1814, englezii au incendiat mai multe cladiri federale, intre care Casa Alba (ridicata intre 1792-1817, cu completari ulterioare, resedinta a presedintelui SUA), Capitoliul (construit intre 1793-1829, sediul Congresului) si Biblioteca Congresului (1800), dar si cladiri de locuit. Ulterior, Thomas Jefferson, al treilea presedinte al SUA (1801-1809), a refacut colectia bibliotecii vanzand intreaga sa biblioteca pentru 23.950 de dolari in 1815, potrivit https://washington.org/ si "Enciclopediei Statelor Lumii" (Editura Meronia, 2016).

In 1847, portiunea orasului care a apartinut initial Virginiei a fost retrocedata, dupa ce alegatorii din Alexandria au ales sa paraseasca D.C., vazand ca au fost lasati in afara dezvoltarii ce luase avant de cealalta parte a raului. Se mai pot observa, si astazi, cateva pietre originale de hotar.

Orasul a crescut ca marime in urma Razboiului Civil (1861-1865). Sclavii aflati la Washington au fost emancipati la 16 aprilie 1862, cu noua luni inainte de Proclamatia de emancipare si, prin urmare, a devenit un punct central al sclavilor eliberati. Washington D.C. a ramas, in continuare, casa unei populatii afro-americane semnificative si vibrante, inclusiv a abolitionistului Frederick Douglass. O armata substantiala a fost infiintata tocmai pentru a proteja capitala in timpul razboiului, iar guvernul federal a crescut in jurul acestei administratii, noteaza https://washington.org/.

Washingtonul de dupa razboi a cunoscut o extindere substantiala, absorbind in cele din urma Georgetown si zonele rurale inconjuratoare dincolo de planurile initiale ale lui L'Enfant. Limita initiala a orasului Washington era Florida Avenue, denumita initial Boundary Street. Primele cartiere au fost cele care au crescut in jurul Capitoliului (Hill Capitol), Center Market (Downtown) si Casa Alba (Piata Lafayette). Extinderea liniilor de tramvai la mijlocul secolului al XIX-lea a stimulat crearea de noi suburbii.

In 1901, prin realizarea Planului McMillan, orasul si-a propus sa completeze pe deplin proiectele originale ale arhitectului de origine franceza. Acesta a inclus o reproiectare si o extindere a National Mall, astazi bijuteria orasului. Orasul a continuat sa se extinda si sa se dezvolte de-a lungul secolului al XX-lea, desi a trecut prin revolte si tulburari civile in anii '60 -'70, iar multi locuitori au parasit zonele interioare ale orasului pentru suburbii. Astazi, aceste zone din centrul orasului sunt supuse unei renasteri urbane si multe persoane se muta din nou in Washington.

Desi capitala, locuitorii din Washington nu au avut de la inceput o autonomie deplina. Reprezentarea in Congres era limitata la un delegat fara vot in Camera Reprezentantilor si la un senator din umbra. In 1964, locuitorilor li s-a permis sa voteze pentru prima data la alegerile prezidentiale; abia in 1973 orasul si-a ales propriul primar, potrivit https://washington.org/.

Dupa mai bine de 200 de ani, Washington D.C. s-a dezvoltat ca un oras complex, stratificat, cu un caracter distinctiv: un oras pentru localnici dar si un centru politic international si un loc uimitor de vizitat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1655 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Pauperovici
rank 1
estimp sefii de triburi din Africa
isi vindeau cotribalii, care au ajuns sa se rascoale astazi contra eliberatorilor.
Carrandash
rank 3
d'aia urmasii eliberati de albul Abraham Lincoln din sclavie
...se manifesta zilele acestea, liberi si nesiliti de nimeni precum vandutii lor stramosi cotribali si se ucid intre ei, cotribal cu cotribal, indiferent de varsta mai dihai ca stramosii lor. este evident ca cotribalii de azi sunt mult mai eficienti deoarece folosesc in loc de sulite, arcuri si pietroaie arme moderne de foc care le aduc mult noroc la recolta de impuscati reciproc. black lives matter deoarece, la urmasii tribalilor africani, sangele lor apa nu se face....
MosGerila
rank 5
Foarte interesant articol. Este bine de cunoscut istoria Noii Lumi.
Dar este bine sa ne reamintim si istoria Vechii Lumi care a generat Noua Lume.
US sarbatoreste 230 de ani de la crearea natiunii.
Confederatia Helvetica sarbatoreste acum 729 de ani de la crearea natiunii.
Imperiul Roman (generator de atatea natiuni europene) sarbatoreste 2047 ani.
Sfantul Imperiu Germanic face si el vreo 8 secole.

Anglia, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Belgia, unificasera planeta in Commonwealth sau coloniile din America de Sud, Africa, Oceania, etc. cu cateva sute de ani inainte ca stramosii lui Trampolino sa locuiasca intr-un zgarie nori :))))

Istoria se confunda cu civilizatia, de cele mai multe ori.
Si se conjuga cu educatia.

Fiti mandri de radacinile voastre europene milenare!
Este locul cel mai interesant de pe toata planeta.
Pauperovici
rank 1
Radacini iudeo-crestine
si metisaj real.
Cu cine merita, ce-i drept.

Ne spui si noua cand anume a salvat CH lumea de la autodistrugere si canibalizare ?
Dar IR ?
Dar Sf Imp roman "de natiune germana" ?
Nu este in interesul nimanui sa zdrobeasca rezistenta din marile centre urbane ale cantoanelor helvetice.
Carrandash
rank 3
bravos gerilakke - halal shwaitzer neieducat si cu mari lacune
...in cunosterea istoriei!
=========
"Foarte interesant articol. Este bine de cunoscut istoria Noii Lumi.

Dar este bine sa ne reamintim si istoria Vechii Lumi care a generat Noua Lume.
US sarbatoreste 230 de ani de la crearea natiunii...."
gerilakke cioclopedistu' cu mar pe cap
=================
Adevarul istoric este ca natiunea americana s-a format oficial pe data de 4 iulie 1776 cand cele 13 colonii americane si-au declarat independenta fata de Marea Britanie!
vai de capu la tine gerilakke ca te iei si crezi in shtirilii false nascute de aia de la agerpres si raspandite de astia de la nolua redactie ziare.com !
zau, mi-e mila de tine gerilakke de cat de jos este halul in care ai ajuns...
Carrandash
rank 3
informatie FALSA tipica celor de la agentia nationala de presa a...
...a Romaniei:
====================
"Washington DC: 230 de ani de la fondarea natiunii
Joi, 16 Iulie 2020, ora 12:2" sursa: agerpres
==================
orice gaga, cu exceptia savantilor cioclopedesti si noii redakktii de la kkom punkkt Zaire, cunoaste faptul ca "fondarea natiunii" americane a avut loc pe data de 4 IULIE 1776 cand reprezentantii celor 13 colonii britanice din America, adunati intr-un Congres au declarat INDEPENDENTA coloniilor britanice.
de aceea, ziua de 4 iulie este sarbatoarea nationala a Statelor Unite ale Americii si este cunoscuta sub numele de Independence Day.
Constitutia SUA a fost adoptata si ratificata de catre Congresul Statelor Unite ale Americii in anul 1789, dupa ce proiectul Constitutiei a fost prezentat pentru prima data Congresului in anul 1787.
oricum ai intoarce-o este evident ca aia de la Agentia Nationala de Presa a Romaniei si cei de la noua rectie kkom punkkt Zaire sunt mai habarnanimsti, lipsiti de cunostinte elementare de istorie si raspandaci de stiri false mai dihai decat slujbasii lui Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, dictatorul Zairului si pretin la toarta cu al nost' cel mai fiu iubit, ceaska niciolaie cel peltic.
bravos agerpres, halal Zaire!
Pauperovici
rank 1
te inseli
zairul este Elvetia Africii, asta si incearca sa baiguie astia de la blm, dar nu le ies decat decapitari "ritualice".
momentan, doar de statui.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor