Zbor neobisnuit al unei drone americane de spionaj, la nord de Peninsula Crimeea

Marti, 13 Aprilie 2021, ora 03:31
17519 citiri
Zbor neobisnuit al unei drone americane de spionaj, la nord de Peninsula Crimeea
Drona Global Hawk a Pentagonului/Foto: Military.com

In perioada 10-11.04.2021, mijloace de cercetare aeriana americane si britanice au continuat sa indeplineasca misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) in proximitatea Peninsulei Crimeea. Deasupra Marii Negre si in spatiile aeriene ale Georgiei si Ucrainei s-au aflat drone de cercetare RQ-4B, avioane de patrulare antisubmarin P-8A si de cercetare P-3C ale SUA, precum si un avion britanic de cercetare radioelectronica RC-135W.

Acestea au zburat deasupra unor raioane maritime din Marea Neagra situate la sud-vest de Tinutul Krasnodar, la sud de Stramtoarea Kerci, precum si la sud-est si sud-vest de Peninsula Crimeea, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil mijloacele de cercetare aeriana au cules informatii despre miscarile efectuate in ultimele zile de trupele ruse in Peninsula Crimeea si in zona Kuban a Tinutului Krasnodar.

De asemenea, pe 10 aprilie, o drona americana de cercetare strategica de tip RQ-4B-40 Global Hawk a efectuat un zbor complex in spatiul aerian al Georgiei, monitorizand situatia din Nagorno-Karabah si din republicile Osetia de Sud si Abhazia. Ulterior, aceasta s-a deplasat in spatiul aerian al Ucrainei, unde a zburat in proximitatea liniei de demarcatie din Donbas.

Un zbor mai putin obisnuit a fost efectuat de o drona RQ-4B pe 11 aprilie, la nord de Peninsula Crimeea.

Aparatul de zbor fara pilot RQ-4B-40 Global Hawk, cu numarul de inregistrare 04-2021 si indicativul radio FORTE11, a decolat de la Baza Aeriana Sigonella de pe Insula italiana Sicilia. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 16.155 de metri, cu o viteza de circa 600 de kilometri pe ora.

Drona a iesit deasupra Marii Negre de pe teritoriul Bulgariei si, in mod cu totul neobisnuit, s-a deplasat direct in spatiul aerian al Ucrainei, fara sa patruleze deasupra apelor neutre ale Marii Negre si fara sa intre pe teritoriul Georgiei. Aceasta a efectuat mai multe treceri in proximitatea liniei de demarcatie din Donbas, dupa care a patrulat la nord de Peninsula Crimeea, intre localitatile ucrainene Mykolaiv si Mariupol.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Statele Unite ale Americii, #Ucraina, #Rusia, #stiri internationale , #stiri internationale