Un oraș din California s-a declarat republică constituțională pentru a scăpa de vaccinarea obligatorie

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 21:34
3121 citiri
Un oraș din California s-a declarat republică constituțională pentru a scăpa de vaccinarea obligatorie

Pentru viceprimarul orașului Oroville din California, tată a doi băieți, mandatul guvernatorului Gavin Newsom de a obliga toți școlarii să fie vaccinați anti-COVID a fost picătura care a umplut paharul. El crede că guvernul nu are dreptul să-i spună ce să bage în organismul său sau al copiilor săi. Mulți dintre alegătorii săi sunt de acord cu el, atunci când vine vorba despre obligativitățile pe perioada pandemiei. Așa că viceprimarul a venit cu o idee ieșită din comun pentru acest orășel din nordul Californiei.

Oroville s-a autodeclarat republică constituțională. Un loc unde liderii locali promit să lupte împotriva obligațiilor despre care spun că sunt exagerate. " Orice ordine executive emise de statul California sau de Guvernul federal al Statelor Unite care sunt exagerate sau încalcă flagrant drepturile noastre protejate prin Constituție nu vor fi implementate de către orașul Oroville împotriva cetățenilor săi”, se arată în declarația adoptată lupa aceasta de Consiliul local. “ Dorința noastră este dialogul”, susține Thomson.

Pentru unii, declarația este o luptă pentru libertate. Însă alții o consideră o acțiune nesăbuită, în contextul pandemiei de coronavirus care a ucis peste 73.000 de californieni.

Comitatul Butte, cu o populație în jur de 220.000 de locuitori, are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din stat. Doar 47 la sută dintre cetățeni au fost vaccinați cu schemă completă, comparativ cu media californiană de 64 la sută.

Cel mai mare spital din Comitatul Butte, Centrul Medical Enloe din Chico, are în medie, 26 de pacienți internați, mai mulți având doar un spital din Comitatul Los Angeles, unde trăiesc 10 milioane de oameni.

Celia Hirschman, din Oroville, și-a pierdut tatăl, binecunoscutul poet Jack Hirschman, din cauza COVID-19, acum trei luni. Ea spune că rezoluția autorităților locale jignește oamenii care au pierdut persoane dragi sau care sunt imunocompromiști, doar de dragul câștigului politic. " Nu cred că este vorba deloc despre un dialog deschis. Pare o măsură periculoasă pe care nu ar trebui să ne-o pună în spate”, spune ea.

Oroville, un oraș de 20.000 de locuitori, este acum parte a unui număr din ce în ce mai mare de comunități rurale din California care în ultima vreme s-au autointitulat drept sanctuare sau locuri libere de idealurile liberale.

Acum doi ani, orășelul Needles a devenit un „oraș-sanctuar” pentru cel de-al Doilea Amendament, ca replică la regulile stricte de control al armelor, impuse de California. Iar orașele Atwater și Coalinga s-au declarat, anul trecut, în contextul pandemiei, „orașe-sanctuar pentru afaceri” și o localitate unde toate afacerile sunt esențiale.

Aceste desemnări de orașe-sanctuar reflectă tensiunile dintre mediul rural și administrația Newsom sau stânga politică, în general.

Rezoluția de republică constituțională a orașului Oroville este mai mult simbolică. Nu are putere asupra școlilor, care sunt reglementate de stat. Comitatul Butte, de care aparține, a votat pentru Donald Trump în 2016 și pentru Biden anul trecut.

Citeste si:
Alexandru Rafila, estimări alarmante: „Săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”. Ce spune despre valul al șaselea al pandemiei
Alexandru Rafila, estimări alarmante: „Săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”. Ce spune despre valul al șaselea al pandemiei
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 23 ianuarie, că estimează un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, pe care România îl traversează în...
Lukasenko neagă gravitatea pandemiei: ”Boala noastră este aici, în cap. De îndată ce începi să gemi, să gîfîi și să fugi Dumnezeu știe unde, dai de necaz”
Lukasenko neagă gravitatea pandemiei: ”Boala noastră este aici, în cap. De îndată ce începi să gemi, să gîfîi și să fugi Dumnezeu știe unde, dai de necaz”
Liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenko, vorbește despre „escrocilor internaționali” care nu vor să pună capăt pandemiei. „Vă sfătuiesc să nu vă faceți griji. V-am...