Angajata Facebook care a divulgat documente interne ale companiei, audiată în Parlamentul European. Avertismentul ei privind „Metavers”

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 12:50
4986 citiri
Angajata Facebook care a divulgat documente interne ale companiei, audiată în Parlamentul European. Avertismentul ei privind „Metavers”
Denunțătoarea Facebook Frances Haugen/ FOTO. Twitter

Frances Haugen, avertizoarea de integritate care a divulgat documente interne ale Facebook, va fi audiată astăzi în Parlamentul European. Ea a acuzat reţeaua socială că permite conținut dăunător și un limbaj al urii, pentru a-și crește audiența. Astfel, aceasta dăunează copiilor, alimentează diviziunile în societate şi subminează democraţia.

După ce a făcut aceste afirmații în fața senatorilor americani, Haugen vine în Europa chiar în momentul în care la Bruxelles se pregătește cea mai puternică legislație pentru a controla excesele giganților digitali.

Deputații vor discuta despre impactul negativ asupra utilizatorilor al produselor și modelelor de afaceri promovate de marile companii tehnologice. Dar și despre modul în care normele digitale ale UE pot aborda aceste probleme.

Audierea are loc și în contextul în care Comitetul pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor discută propunerea prezentată de Comisia Europeană pentru un spațiu digital mai sigur în care drepturile utilizatorilor să fie protejate.

Proiectul de lege prevede inclusiv reguli pentru combaterea conținutului ilegal online, sporirea responsabilității și transparența algoritmilor precum și gestionarea moderării conținutului și a publicității direcționate.

Europenii trec la reglementări

Parlamentarii speră ca prezentarea lui Frances Haugen să clarifice numeroase aspecte, înainte de votul pentru acest proiect de lege. Potrivit Politico.com, Facebook are toate motivele să fie mai îngrijorat de Europa decât de SUA.

Pentru giganții IT, Europa, cu cei peste 450 de milioane de consumatori, reprezintă aproximativ un sfert din piață, sau 20 de miliarde de dolari din profiturile anuale ale Facebook.

Ei bine, Europa este deschizătoarea de drum în promovarea unor legi agresive pentru a controla excesele lumii digitale.

Autoritățile sale de reglementare au, de asemenea, mai mult de un deceniu de experiență în amendarea unora dintre cele mai mari nume din Silicon Valley, atât pentru abuzurile antitrust, cât și pentru abuzurile de confidențialitate.

De exemplu, noile reguli vor impune Facebook să permită audituri independente regulate cu privire la modul în care gestionează conținutul potențial dăunător. De asemenea, vor forța compania să-și transparentizeze algoritmii utilizați către autoritățile de reglementare.

Dacă firma nu se conformează, gigantul tehnologic – care și-a schimbat recent numele în Meta ca parte a unui efort de rebranding – s-ar putea confrunta cu amenzi de până la șase la sută din veniturile sale anuale, adică zeci de miliarde de dolari.

Legile privind conținutul sunt în stadiu final de dezbatere și vor veni în curând.

Și, după cum remarcă Politico, spre deosebire de diviziunea partizană de la Washington cu privire la reglementarea rețelelor sociale, politicienii din Uniunea Europeană dar și cei din Regatul Unit sunt deja pe aceeași lungime de undă.

Ei sunt gata să oblige Facebook să facă ceea ce a încercat de mult să evite: să-și asume responsabilitatea legală pentru conținut.

Îngrijorări față de lumea virtuală pe care o promite Mark Zuckerberg

Denunțătoarea Facebook Frances Haugen este îngrijorată de planurile lui Mark Zuckerberg de a-și alinia compania la lumea virtuală, prin funcționarea așa-numitului concept „Metavers”. „Personal, mă sperie gândul de a aduce și mai multe microfoane și senzori de la Facebook în casele și birourile noastre și de a-i lăsa să ne spioneze, în timp ce noi nu avem nicio idee despre modul în care folosesc datele”, a declarat Haugen.

Facebook a arătat în repetate rânduri că nu este o companie de încredere și că declarațiile sale publice nu corespund cu realitățile din cadrul grupului. Haugen a subliniat în mod special că Facebook a dorit să ofere dispozitive precum ochelarii VR care pot reprezenta realitatea virtuală la prețuri accesibile. „Vor să facă imposibilă concurența cu ceilalți în aceleași condiții”, a spus Haugen.

Janet Murray, directorul Centrului de Arte Liberale Integrative Digitale al Georgia Tech şi un pionier în studierea conectivităţii digitale şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de un gen de supraveghere capitalistă în care corporaţiile infiltrează tot mai mult metaversul aşa cum au început să o facă pe alte platforme de realitate virtuală.

„Există ceva entuziasmant într-o tehnologie care oferă reprezentări ale lucrurilor care nu sunt fizic acolo”, a spus ea, avertizând însă că funcţionarea noastră ca avatare poate fi un câmp minat din punctul de vedere al vieţii private care ar putea deveni mult mai expusă decât internetul neîntrupat.

O altă problemă ar fi ce s-ar întâmpla cu dezinformarea - o serie de experţi susţin că o caracteristică a lumii virtuale este condiţia sau suscitarea unei realităţi mai concrete decât un tweet conspiraţionist sumar.

Dar estomparea graniţelor între o lume virtuală şi cea reală poate, de asemenea, spori falsurile. Dacă afirmaţiile incorecte par convingătoare ca cuvinte lipsite de trup pe un ecran, ele vor fi şi mai persuasive încorporate în 3-D. Ethan Zuckerman, profesor de la Universitatea din Massachusetts la Amherst, care a creat un metavers la mijlocul anilor ’90 a întrebat: „Cum va putea o companie care poate bloca doar 6% din conţinutul de ură în limba arabă să se descurce cu discursuri periculoase atunci când acestea sunt inscripţionate pe tricoul unui avatar sau dezvăluit la sfârşitul unui foc de artificii virtual?”

Un impact ar putea fi o distorsiune mai mare a realităţii, utilizatorii ajungând să facă eforturi să deosebească realul de sintetic.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Facebook, #denuntatoare, #Frances Haugen, #audieri, #Parlamentul European, #metavers , #SUA