Biden promite sprijinirea est-europenilor în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei. Ce a cerut România

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 23:44
4923 citiri
Biden promite sprijinirea est-europenilor în cazul unui atac rusesc asupra Ucrainei. Ce a cerut România
Președintele SUA, Joe Biden/ FOTO : abc.com

Președintel SUA, Joe Biden i-a sunat, joi seara, pe liderii Ucrainei și a nouă state membre NATO din Europa de Est, promițându-le sprijin în cazul în care Rusia atacă Ucraina și implicare din partea Washington-ului în deciziile referitoare la regiune.

După o convorbire de 90 de minute cu Biden, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe Twitter că cei doi „au discutat despre posibile formate de soluționare a conflictului” din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși și-au creat un stat autodeclarat.

Șeful Casei Albe i-a dat asigurări liderului de la Kiev că aderarea Ucrainei la NATO este o decizie care depinde strict de poporul şi guvernul ucrainean, informează Reuters.

„Preşedintele Biden a spus-o foarte clar, că orice negocieri, orice decizie care implică Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina. Preşedintele Biden a spus foarte clar că decizia Ucrainei de a adera la NATO este doar decizia poporului ucrainean, decizia unui stat ucrainean suveran şi independent”, a spus Andrei Iermak, şeful cancelariei preşedintelui Zelenski.

Zelenski a precizat că Biden a avut nişte „propuneri clare pentru deblocarea procesului de pace din estul Ucrainei”.

Există zvonuri precum că Washingtonul ar face presiuni asupra Kievului pentru a ceda o parte din teritoriile ocupate de separatiştii proruşi din regiunile Luhansk şi Doneţk.

Dar un oficial de rang înalt american a dat asigurări că preşedintele Biden „nu i-a făcut nicio concesie” lui Putin. „Nicio naţiune nu poate forţa o altă naţiune pentru a-şi schimba frontierele”, a afirmat oficialul respectiv, potrivit AFP.

Totodată, Biden a evocat în convorbirea cu Zelenski necesitatea implementării Acordurilor de la Minsk din 2015, pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.

Preşedintele Biden este pregătit să suţină „măsurile adecvate care să încurajeze încrederea” în procesul politic, se arată în comunicatul Casei Albe.

După Zelenski, Biden a petrecut 40 de minute la telefon discutând cu liderii din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia – toate aceste state membre NATO, scrie „The Guardian“.

Preşedintele american a promis „continuarea unei consultări strânse şi coordonate” şi a afirmat „necesitatea unei poziţii unite” în cadrul NATO în discuţia purtată joi cu nouă lideri de stat din Europa Centrală şi de Est.

Joe Biden a promis membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est „capacităţi militare suplimentare” şi s-a angajat să îi implice în deciziile referitoare la regiune, a declarat Asta Skaisgiryte, o consilieră a preşedintelui Lituaniei.

Biden i-a asigurat pe aliaţi că nimic nu va fi convenit cu Rusia în privinţa regiunii pe la spatele lor, a precizat oficialul lituanian.

„El a spus că sunt posibile elemente suplimentare de asigurare în aceste ţări şi capacităţi militare suplimentare”, fără a preciza posibile locaţii, a mai spus Skaisgiryte.

Ce i-au transmis lui Biden liderii B9

În intervenția sa. preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. „Preşedintele României a subliniat importanţa informării, coordonării şi consultării aliaţilor în faţa acestor provocări de securitate, evidenţiind că menţinerea unităţii statelor aliate este esenţială în aceste momente. Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenţei avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv şi mai ales la Marea Neagră, care este de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

De asemenea, preşedintele României a menţionat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România şi în zona Mării Negre, ca expresie a solidarităţii aliate şi a Parteneriatului Strategic solid între România şi SUA”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Liderii B 9 au transmis președintelui SUA că „Rusiei nu trebuie să i se acorde niciun cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care NATO își organizează apărarea teritoriului” sau cine se poate alătura alianței militare, a spus premierul eston, Kaja Kallas, în declarații publice joi. „Ceea ce este cel mai alarmant este dorința Rusiei de a transforma Europa în sfere de influență. Este inacceptabil și de neapărat moral, iar Rusia trebuie să fie conștientă de acest lucru în termeni clari”.

„Am spus de multe ori că trebuie să fim incluși în orice se discută în regiunea noastră; nimic nu ar trebui discutat fără noi”, a declarat Linas Linkevičius, fost ministru de externe și ministru al apărării al Lituaniei.

„Intențiile Rusiei sunt binecunoscute, rușii au încercat mereu să ne scindeze, să ne marginalizeze, așa că nu e nimic nou... trebuie să ne menținem unitatea și o decizie de principiu, mai ales când avem această posibilă agresiune împotriva Ucrainei”, a mai spus acesta.

Un înalt oficial dintr-un stat NATO din est a declarat, de asemenea, pentru Financial Times că orice discuție de compromis cu Moscova „trebuie imediat retezată de la bază”.

Discuţia dintre Biden şi liderii din formatul Bucureşti 9 a avut loc la două zile după ce preşedintele american a purtat un dialog virtual cu omologul său rus Vladimir Putin.

În discuţia cu Putin, Biden a avertizat că va impune sancţiuni dure Rusiei în cazul unui nou atac împotriva Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
#SUA, #presedinte, #Joe Biden, #discuti, #lideri, #Europa de Est, #B9, #Romania , #SUA