Joe Biden, președintele democrat al SUA, susține dreptul femeilor la avort. Judecătorii conservatori de la Curtea Supremă au altă părere

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 12:38
1556 citiri
Joe Biden, președintele democrat al SUA, susține dreptul femeilor la avort. Judecătorii conservatori de la Curtea Supremă au altă părere

Preşedintele american Joe Biden (democrat) s-a poziționat, miercuri, în favoarea jurisprudenței SUA care garatează dreptul femeilor la avort, în contextul în care Curtea Supremă (majoritar conservatoare) e pe cale să pronunțe o decizie prin care dreptul la avort ar putea fi restrâns la prima lună de sarcină sau ar putea fi pur și simplu interzis.

„Eu susţin (decizia în cauza – n.r.) Roe v. Wade. Cred că este cea mai raţională poziţie şi continui să o susţin”, a declarat Joe Biden, citat de Bloomberg.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundenţa, şi anume o hotărâre istorică a Curţii Supreme, „Roe v. Wade”, din 1973. Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Constuţia americană garantează femilor dreptul la avort şi că statele nu pot să le priveze de acest drept.

În 1992, Curtea preciza, într-o altă cauză, că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este „viabil”, adică în săptămânile 22-24 de sarcină.

Majoritatea conservatoare a Curții Supreme înclină spre interzicerea avorturilor

Numai că, în prezent, majoritate conservatoare a judecătorilor Curții Supreme din SUA (6 judecători din cei 9) pare să încline spre revizuirea deciziei din 1973. Efectul ar putea fi, în cel mai bun caz, restrângerea dreptului la avort pentru primele 15 săptămâni de sarcină, iar în cel mai rău caz – interzicerea avortului.

Iată ce spune despre această chestiune judecătorul John Roberts, într-o discuție care a avut loc în sala de ședințe a Curții Supreme cu avocatul care a contestat decizia unei instanțe din Mississippi prin care dreptul la avort era restâns la primele 15 săptămâni de sarcină: „Dacă e o chestiune de alegere, de ce nu sunt suficiente cele 15 săptămâni?”.

Alți doi judecători, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett, au ridicat în ședință problema infirmării deciziei „Roe v. Wade” din 1973, în baza căreia femeile au dreptul la avort în SUA.

Casa Albă: „Este o amenințare gravă la adresa drepturilor fundamentale ale femeilor”

Chiar dacă Curtea Supremă nu desființează deciziile din 1973 și din 1992, respingerea căii de atac declarate împotriva deciziei din Mississippi ar crea posibilitatea ca oricare stat federal să își croiască propriile legi în privința avortului – unele mai restrictive, altele mai permisive, după caz.

Judecătorii Curții Supreme au examinat timp de două ore o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

„Legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituţionale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate şi în deplină siguranţă”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta este o „ameninţare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a subliniat ea.

Citeste si:
Rusia amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu SUA: Care este motivul acestei reacții dure a Moscovei
Rusia amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu SUA: Care este motivul acestei reacții dure a Moscovei
Fareed Zakaria a examinat în cadrul emisiunii sale Global Public Square de la televiziunea americană CNN escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite. El a luat un interviu lui Dmitri...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încă mai crede în dialogul cu Moscova. A propus o întâlnire online cu Putin și Biden
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încă mai crede în dialogul cu Moscova. A propus o întâlnire online cu Putin și Biden
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a propus joi, 13 ianaurie, să aibă o întâlnire cu omologii săi american şi rus, pentru a încheia criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia....