Joe Biden anunță ”un ansamblu de inițiative” pentru a evita invazia Rusiei în Ucraina

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 20:39
3102 citiri
Joe Biden anunță ”un ansamblu de inițiative” pentru a evita invazia Rusiei în Ucraina

Liderul SUA, Joe Biden, a anunțat vineri, 3 decembrie, că pregătește ”un ansamblu de inițiative” care vizează apărarea Ucrainei de un atac al Rusiei. Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană şi că pregăteşte o invazie a țării.

Aceste inițiative ”vor face foarte, foarte dificil ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să facă ceea ce oameni cred că face”, a spus liderul american.

Liderul SUA şi omologul său urmează să discute în curând despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsulei Crimeea şi preluarea controlului asupra unei părţi a estului fostei republici sovietice de către forţe separatiste proruse.

Premierul ucrainean, Oleksii Reznikov, a apreciat că ”perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruse în vederea unei ”escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie 2022. În opinia sa, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea participa la o eventuală ofensivă.

”Escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este este să o prevenim”, a subliniat premierul ucrainean.

Rusia ”a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi ”testeze comunicaţiile”. Unităţi ruse din regiunile Briansk şi Smolensk, situate la nord de Ucraina, au fost ”consolidate cu tancuri şi blinadate”, a adăugat Oleksii Reznikov.

În vederea unei calmări a tensiunilor, Moscova a cerut ”garanţii de securitate” şi mai ales asigurarea că NATO nu va continua să se extindă către est - printr-o aderare a Ucrainei.

Citeste si:
Cum va arăta Rusia începând cu prima zi post-Putin
Cum va arăta Rusia începând cu prima zi post-Putin
Ce mare lucru era, acum 20 de ani și mai bine, dacă noul președinte al Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin și-ar fi propus să facă Rusia Mare prin educație, cercetare și inovare? Prin...
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
The New York Times: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită
Senatul SUA a adoptat joi, 19 mai, un pachet de ajutoare de urgență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar cu un grup mic de republicani izolaționiști care critică cu voce tare...