Manifestație pro-Trump la Capitoliu. Ziduri de protecție și polițiști înarmați cu scuturi VIDEO

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 07:24
3553 citiri
Manifestație pro-Trump la Capitoliu. Ziduri de protecție și polițiști înarmați cu scuturi VIDEO
Capitoliu, SUA FOTO Twitter

Ziduri de protecţie, poliţişti cu echipamente speciale înarmaţi cu scuturi, rânduri de camioane: dornice să evite retrăirea coşmarul asaltului mortal asupra Capitoliului, autorităţile americane au desfăşurat un dispozitiv în forţă sâmbătă la Washington pentru a întâmpina cele câteva sute de manifestanţi veniţi să reclame eliberarea persoanelor arestate după violenţele de la 6 ianuarie, notează AFP.

"Eliberaţi-i! Eliberaţi-i!": adunată în faţa sediului Congresului SUA şi protejată de un dispozitiv care a părut disproporţionat, această mulţime redusă numeric a încercat să facă presiuni pentru a pune capăt încarcerării partizanilor lui Donald Trump, acuzaţi că ar fi semănat haosul în capitala americană, dar pe care îi consideră "prizonieri politici".

"Este Capitoliul nostru, al contribuabililor, aşa că avem dreptul să mergem acolo când vrem", a declarat pentru AFP Daniel, 35 de ani, arătând spre clădirea cu cupolă albă, luată cu asalt într-o după-amiază rece din iarnă.

Bărbatul care nu a vrut să spună dacă şi el a fost prezent la revolta din 6 ianuarie a venit pentru a cere eliberarea "prietenilor" săi, închişi pe nedrept în opinia sa.

La 6 ianuarie, mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat în preajma Casei Albe pentru a-l asculta pe cel care încă era preşedinte.

Apoi, câteva sute dintre ei, strigând că au fost fraude la alegerile prezidenţiale din noiembrie, câştigate de Joe Biden, au forţat intrarea în Capitoliu în timp ce parlamentarii, în prezenţa vicepreşedintelui Mike Pence, certificau victoria democratului.

Peste 600 de persoane au fost arestate pentru participarea la atac şi majoritatea au fost inculpaţi, pentru capete de acuzare mai mult sau mai puţin grave. Mai mult de 50 şi-au recunoscut vinovăţia, iar şase au fost condamnate de tribunale federale.

"Drepturile lor sunt încălcate", a denunţat pentru AFP David Thacker. "Infracţiunile lor nu justifică modul în care sunt trataţi", a insistat bărbatul de 63 de ani, venit din statul vecin Virginia.

Mulţimea, în rândurile căreia unii au purtat tricouri în memoria zilei din ianuarie, a scandat, de asemenea, numele lui Ashli Babbitt, o manifestantă împuşcată mortal de un poliţist în timp ce încerca cu forţa să ajungă în plenul Camerei Reprezentanţilor. Fost militar, ea a fost ridicată la rangul de martir de aceşti manifestanţi.

Organizatorii mitingului au primit permisiunea ca 700 de persoane să se adune în apropiere Capitoliului, dar mulţimea a fost mult mai redusă numeric, înconjurată de numeroşi jurnalişti.

O altă diferenţă notabilă, Congresul nu a fost în sesiune sâmbătă, deci parlamentarii nu se aflau înăuntru atunci când manifestanţii s-au strâns.

Poliţia, care a anunţat că a separat grupuri de manifestanţi şi contramanifestanţi care s-au huiduit reciproc fără a provoca vreun "incident", a raportat patru arestări, mai scrie AFP.

Citește și:
Înregistrare cu Donald Trump în timpul unei anchete a Procuraturii, făcută publică. Cum s-a comportat fostul președinte al SUA VIDEO
Înregistrare cu Donald Trump în timpul unei anchete a Procuraturii, făcută publică. Cum s-a comportat fostul președinte al SUA VIDEO
O înregistrare video a depoziţiei din august 2022 pe care Procuratura Generală a New Yorkului a luat-o fostului preşedinte Donald Trump, în care acesta a invocat al Cincilea Amendament şi a...
Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare
Proteste naționale în SUA după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea barbară ce a dus la moartea unui tânăr de culoare
În Statele Unite s-au declanşat proteste la scară naţională după ce poliţia a difuzat imagini cu arestarea unui tânăr de culoare. Pe 7 ianuarie el a fost reţinut şi bătut de mai mulţi...