Foști scientologi, în căutarea dreptății. Între instanțele civile și tribunalele religioase

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 00:07
2747 citiri
Foști scientologi, în căutarea dreptății. Între instanțele civile și tribunalele religioase
FOTO Pixabay

După ce Chrissie Bixler a spus Poliției din Los Angeles că actorul Danny Masterson a violat-o, mai mulți străini s-au adunat în fața casei sale, i-au filmat familia și au spionat-o pe geam. Doi dintre câinii săi au murit misterios, unul dintre ei pentru că a mâncat otravă pentru șobolani. Sistemul de securitate al casei sale a fost spart. Iar cineva a pus, în numele ei, pe Craigslist un anunț pentru acordarea de servicii sexuale.

Bixler a susținut toate aceste lucru într-un proces, acuzând Scientologia de faptul că a dus o campanie ca să o terorizeze, după ce nu a reușit să o convingă să nu raporteze autorităților din Los Angeles ce i-a făcut Masterson. Și alte femei s-au alăturat procesului, după ce au depus plângeri la poliție, spunând că Masterson le-a agresat sexual. Actorul a negat toate acuzațiile.

Dar unele dintre femei, foste membre ale Scientologiei, au semnat angajamente pentru renunțarea la orice fel de acuzații, în fața unei comisii pentru practicarea Scientologiei. Instanțele din California încearcă acum să determine dacă aceste argumente sunt valabile și dacă procesul poate fi judecat de un tribunal scientologic, în loc de un juriu.

Cazul a atras atenția asupra unei practici numite „arbitraj religios”, în care creștinii, evreii, musulmanii și acum scientologii rezolvă, în afara unei instanțe judiciare, anumite dispute legale, de la divorțuri la probleme imobiliare. Această practică este de mult folosită în instanțele laice, care, prin lege, nu pot influența problemele de doctrină religioasă.

"Nicio instanță nu a spus vreodată că, din cauză că această formă de judecată este religioasă, o vom discrimina și nu vom permite să fie impusă”, s spus Michael A. Helfand, expert în drept religios, care presă la Pepperdine Caruso School of Law.

În afară de acest proces, Masterson, care a apărut în "That ’70s Show" și "The Ranch" se confruntă cu un proces penal. Acesta a pledat nevinovat și Scientologia a negat acuzațiile femeilor. Un judecător din Los Angeles și o altă curte legislativă au hotărât că procesul trebuie să ajungă într-o instanță scientologică. Curtea Supremă a Californiei, care a fost sceptică în legătură cu pledoariile părților, a cerut Curții de Apel Los Angeles să reconsidere decizia.

Luis Garcia, 63, cetățean din Irvine, a dat în judecată biserica, pentru fraudă, după ce a donat sute de mii de dolari organizației, în timpul celor 28 de ani cât a fost membri. Acesta s-a opus arbitrajului, Cazul său a fost prezentat în Florida, orașul unde e sediul Scientologiei. Garcia a spus că a semnat zeci de pagini de consimțire în timpul anilor săi ca membru al Scientologiei, dar că mereu a făcut asta în grabă și nu a știut ce a semnat. Un judecător din Florida a spus că aceste documente sunt legale, potrivit legii statului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#scientologie, #scientologie adepti celebri , #SUA
Comentarii