Senatul SUA a aprobat planul ambiţios de investiţii în infrastructură dorit de preşedintele Biden

Marti, 10 August 2021, ora 23:36
2023 citiri
Senatul SUA a aprobat planul ambiţios de investiţii în infrastructură dorit de preşedintele Biden

Senatul american a aprobat marţi planul ambiţios de investiţii în infrastructură dorit de Casa Albă, în valoare de 1.200 de miliarde de dolari, oferind astfel un succes preşedintelui democrat Joe Biden, care însă va trebui să aştepte votul din camera inferioară a Congresului pentru a-şi clama victoria, transmit AFP şi DPA.

Acest proiect ”istoric”, aşa cum l-a numit preşedinţia SUA, a fost adoptat de Senat cu 69 de voturi pentru şi 30 de voturi împotrivă, cu sprijinul a circa zece congresmeni republicani, fapt rar într-un Congres ultradivizat politic.

Textul urmează să fie supus votului în Camera Reprezentanţilor, unde viitorul său este mai incert ţinând cont de divergenţele dintre radicali şi moderaţi în interiorul majorităţii democrate. Negocierile se anunţă dure şi un vot final în Congres ar putea avea loc abia în toamnă.

Rezultat al unui rar compromis între democraţi şi unii republicani, planul de investiţii în infrastructură prevede 550 de miliarde de dolari drept noi cheltuieli federale în autostrăzi, poduri, transporturi, dar şi în internet de mare viteză şi măsuri contra schimbărilor climatice.

Senatorii americani se vor concentra acum pe examinarea celui mai consistent plan de cheltuieli sociale după anii '30, estimat la 3.500 de miliarde de dolari. Este vorba despre ”proiectul de lege cel mai consistent în favoarea muncitorilor, a persoanelor în vârstă, a bolnavilor şi a săracilor de la FDR (preşedintele Franklin Delano Roosevelt) şi New Deal-ul anilor 1930”, potrivit senatorului independent Bernie Sanders, preşedintele comisiei pentru buget din Senatul american.

Casa Albă a calificat acest program drept ”o investiţie care nu vine decât o dată în timpul unei generaţii”, vizând redresarea unei economii în prezent ”injuste”.

Citeste si:
Primul pas spre un guvern PNL susținut de PSD. Planul liberalilor are două scenarii
Primul pas spre un guvern PNL susținut de PSD. Planul liberalilor are două scenarii
Liberalii vor forța un guvern minoritar PNL-UDMR votat în Parlament de PSD, susțin surse politice pentru ziare.com. Problema rămâne Florin Cîțu. PSD ia în calcul să voteze un guvern...
Bill Clinton este internat în spital. ”I se administrează antibiotic intravenos și fluide”
Bill Clinton este internat în spital. ”I se administrează antibiotic intravenos și fluide”
Fostul preşedinte american Bill Clinton a fost spitalizat în California, marţi seară, din cauza unei infecţii, a anunţat joi un purtător de cuvânt, potrivit NBC. Angel Urena, purtător...
Sursa: AGERPRES