Operațiune amplă de supraveghere cibernetică a serviciilor secrete ruse în SUA

Marti, 26 Octombrie 2021, ora 23:50
3079 citiri
Operațiune amplă de supraveghere cibernetică a serviciilor secrete ruse în SUA
Serviciile secrete rusești au demarat un nou atac cibernetic asupra SUA FOTO pixabay.com

Cea mai importantă agenţie de informaţii a Rusiei a lansat o nouă campanie pentru spargerea a mii de reţele computerizate ale Guvernului american şi ale unor think tank-uri, au avertizat mai mulţi oficiali de la Microsoft şi din domeniul securităţii cibernetice. Operaţiunea are loc la doar câteva luni după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a impus sancţiuni Moscovei, ca răspuns la o serie de operaţiuni sofisticate de spionaj pe care le-a desfăşurat în toată lumea.

Noul efort este "foarte amplu şi continuu", a afirmat Tom Burt, unul dintre cei mai importanţi experţi Microsoft în domeniul securităţii. Oficiali guvernamentali au confirmat că operaţiunea, menită, aparent, să obţină informaţii stocate în cloud, pare să fie efectuată de SVR, serviciul rus de informaţii externe, implicat şi în spargerea reţelelor Partidului Democrat, în timpul alegerilor din 2016, potrivit New York Times.

La începutul acestui an, Casa Albă a considerat SVR responsabil pentru atacul SolarWinds, un efort extrem de sofisticat pentru a altera software-uri folosite de agenţii guvernamentale şi de cele mai mari companii din ţară, prin care Rusia a obţinut acces la peste 18.000 de utilizatori. Biden a spus că atacul a subminat încrederea în sistemele de bază ale guvernului şi a promis că SUA vor lua măsuri atât pentru acest atac, cât şi pentru ingerinţele în alegeri. Însă atunci când a anunţat sancţiuni împotriva instituţiilor financiare ruseşti şi companiilor de tehnologie, în luna aprilie, preşedintele american a mai redus din penalităţi.

"I-am spus clar preşedintelui Puțin că aş fi putut merge mai departe, dar am ales să nu fac asta", a declarat Biden, la acea vreme, după o conversaţie telefonică cu liderul de la Kremlin. "Acum este momentul detensionării", a mai precizat el.

Oficialii americani insistă că tipul de atac pe care l-a raportat Microsoft intră în categoria operaţiunilor majore de spionaj pe care marile puteri le desfăşoară deseori una împotriva celeilalte. Însă, operaţiunea sugerează că, deşi cele două guverne au întâlniri regulate pentru a combate ransomware-ul şi alte probleme ale internetului, subminarea reţelelor continuă, într-o cursă a înarmărilor care s-a accelerat, odată ce ţările au căutat informaţii despre vaccinurile anti-COVID şi o gamă de secrete guvernamentale şi industriale.

“Spionii spionează”, subliniază John Hultguist, vicepreşedinte pentru analiză de informaţii la Mandiant, compania care a detectat prima dată atacul SolarWinds. “Însă ceea ce am învăţat este din asta este că SVR, care sunt foarte eficienţi, nu încetineşte”.

Nu este clar ce succes a avut cea mai recentă campanie. Microsoft a anunţat că a notificat peste 600 de organizaţii, în legătură cu faptul că au fost ţintele a aproximativ 23.000 de tentative de intrare în sistemele lor. Prin comparaţie, compania a spus că a detectat doar 20.500 de astfel de atacuri de la „actori statali”, în ultimii trei ani.

"Ceea ce ruşii caută este un acces la nivel de sistem. Nu se încurcă cu câte un cont”, a precizat Christopher Krebs, care a condus Agenţia de Securitate Cibernetică şi Securitate de Infrastructură a Departamentului de Securitate Naţională, până să fie dat afară de fostul preşedinte Donald Trump, anul trecut, pentru că a declarat că alegerile din 2020 s-au desfăşurat fără fraude semnificative.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #servicii secrete, #servicii secrete Rusia , #SUA