Dosarul legăturilor lui Donald Trump cu Kremlinul ajunge în instanță. Un analist rus arestat în SUA pentru mărturie mincinoasă

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 13:51
3214 citiri
Dosarul legăturilor lui Donald Trump cu Kremlinul ajunge în instanță. Un analist rus arestat în SUA pentru mărturie mincinoasă
Igor Dancenko/ FOTO captura CNN

Un analist de origine rusă a fost arestat, joi, 4 noiembrie, în Statele Unite, sub acuzația că a transmis informații false autorităților federale, relatează presa intențională. Igor Danchenko a colaborat cu fostul agent britanic de informații Christopher Steele în elaborarea unui dosar despre presupusele contacte ale echipei lui Donald Trump cu Rusia în campania electorală din 2016.

Mandat de tabăra democrată în timpul campaniei pentru alegerile din SUA din 2016, Christopher Steele a compilat informații brute, neverificate, care îl leagă pe fostul președinte de Rusia.

Raportul său, care conținea acuzații diverse, neconfirmate niciodată și altele care s-au dovedit a fi false, fusese publicat de site-ul Buzzfeed cu zece zile înainte de investirea lui Donald Trump în ianuarie 2017.

Britanicul o transmisese anterior FBI-ului, care se bazase pe anumite pasaje pentru a pune sub supraveghere rudele miliardarului republican.

Însă ancheta poliției federale a început mai devreme, pe baza informațiilor de la serviciile de informații.

În mai 2017, această anchetă a fost încredințată procurorului special Robert Mueller care, după doi ani pe acest dosar, a concluzionat că există dovezi ample ale ingerinței Rusiei în campania electorală, dar nu „dovezi suficiente” ale unui acord între Rusia și anturajul lui Trump.

Igor Dancenko, în vârstă de 43 de ani, a fost acuzat de mărturie mincinoasă de către un mare juriu care îl acuză că a mințit anchetatorii federali de cinci ori în 2017, despre „sursele anumitor informații pe care le-a furnizat” fostului ofițer MI6 Christopher Steele, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție.

Arestat joi, 4 noiembrie, acest fost consultant de afaceri rus din cadrul think tank-ului Brookings Institution, a fost prezentat unui judecător federal din statul Virginia.

Procesele împotriva lui fac parte dintr-o anchetă condusă de procurorul special John Durham, numit la sfârșitul mandatului lui Donald Trump pentru a face lumină asupra originii și gestionării de către FBI a „investigației ruse”.

Dancenko a mințit FBI

Site-ul Axios arată că în cadrul anchetei FBI acuzatul ar fi susținut că discutase cu surse care confirmaseră contactele cu Moscova ale echipei de campanie a lui Donald Trump.

În ianuarie 2021, Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA a publicat o serie de documente referitoare la investigaţia privind contacte între echipa preşedintelui Donald Trump şi Rusia, denunţând o serie de probleme şi catalogând ancheta ca fiind "coruptă".

Comisia pentru Afaceri Judiciare a publicat stenogramele unor audieri efectuate în perioada martie-octombrie 2020, în cadrul procedurii de verificare a anchetei FBI privind ingerinţele electorale ruse. Documentele se referă la ancheta efectuată de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în perioada 2016-2017, denumită Operaţiunea "Crossfire Hurricane" ("Uragan al Focurilor Încrucişate"), vizând contacte între membri ai echipei electorale a lui Donald Trump şi oficiali ruşi. După FBI, procurorul special Robert Mueller a investigat ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016.

"Consider investigaţia FBI un eşec masiv al sistemului la nivel înalt, dar nu cred că este reprezentativă pentru patrioţii dedicaţi din FBI şi de la Departamentul Justiţiei care muncesc din greu pentru protejarea naţiunii noastre zilnic. În calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Judiciare, am decis să public toate stenogramele depoziţiilor, în urma acţiunilor de monitorizare a investigaţiei Crossfire Hurricane. Am publicat cât s-a putut, dar unele materiale rămân clasificate", declara în ianuarie senatorul republican Lindsey Graham, afirmând că investigatorii au fost "incredibil de tendenţioşi", folosind "prerogativele autorităţilor în scopuri politice".

Standarde duble

Conform documentelor declasificate de Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA, investigatorii FBI ar fi aplicat "standarde duble" faţă de echipele electorale ale lui Hillary Clinton şi Donald Trump în 2016.

Procurorul special Robert Mueller a anunțat, în mai 2019, încheierea oficială a investigației privind ingerințele electorale ruse.

"Agenți ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului şi a afecta imaginea unui candidat la funcția de președinte", declara Mueller la momentul respectiv.

Referindu-se la situația președintelui Donald Trump, suspectat de contacte cu Rusia şi pentru că ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, Mueller a precizat:

"În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinși că președintele nu a comis nicio infracțiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă președintele a comis ori nu vreo infracțiune. Conform Departamentului Justiției, un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracțiune federală cât timp este în funcție. Este neconstituțional. Chiar dacă inculparea ar fi ținută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea președintelui pentru o infracțiune nu a fost o opțiune pe care să o luăm în considerare".

Donald Trump a calificat drept "nebunesc" raportul procurorului special Robert Mueller, afirmând că a fost "opera unor politicieni democrați" care îl urăsc.

Serviciile secrete americane au stabilit că Rusia s-a implicat direct în eforturile de a influența rezultatul scrutinului prezidențial desfășurat în 2016 în SUA în favoarea lui Donald Trump.

Moscova a respins acuzațiile.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#SUA, #arestare, #analist de origine rusa, #dosar, #ancheta donald trump, #colaborare, #Rusia, #Christopher Steele , #SUA