Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cât i-a costat pe americani războiul din Afganistan și câți bani au ajuns în buzunarele marilor firme private

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 03:05
5755 citiri
Cât i-a costat pe americani războiul din Afganistan și câți bani au ajuns în buzunarele marilor firme private
Soldați americani în Afganistan FOTO/ twitter

Pentagonul a cheltuit în total 14 mii de miliarde de dolari în cei 20 de ani de la începutul războiului în Afganistan, în 2001, din care aproape jumătate a ajuns în buzunarele contractorilor privaţi de securitate, care, nu de puţine ori, au suprataxat sau fraudat guvernul SUA, spune William D. Hartung, directorul Programului de arme şi securitate la Centrul pentru Politică Internaţională, citat de Bussines Insider.

Firmele au profitat de condiţiile „pe timp de război”, primând viteza de livrare și nu prețul. Cel mai cunoscut contractant pentru reconstrucţie şi logistică din Irak şi Afganistan a fost Halliburton, prin filiala sa KBR, care la începutul războaielor a obţinut contracte pentru Programul de creştere civilă a logisticii.

Acele aranjamente nelimitate implicau coordonarea funcţiilor de sprijin pentru trupele pe teren, inclusiv înfiinţarea de baze militare, întreţinerea echipamentelor şi furnizarea de servicii de hrană şi spălătorie. Până în 2008, compania a primit peste 30 de miliarde de dolari pentru astfel de lucrări.

Marii beneficiari

Noţiunea de privatizare a serviciilor de sprijin militar a fost iniţiată pentru prima dată la începutul anilor 1990 de Dick Cheney, când era secretar al apărării în administraţia George HW Bush. Cheney a fost CEO al Halliburton, până când a devenit vicepreşedinte sub George W. Bush, în 2001. Parcursul lui a fost cazul clasic al acelei uşi rotative între Pentagon şi industria de apărare, folosită acum de atât de mulţi oficiali guvernamentali, respectiv generali sau amirali, cu toate conflictele de interese evidente pe care le presupune. Comisia Congresului pentru Contractarea în timpul Războiului în Irak şi Afganistan a estimat că, din 2011, risipa, frauda şi abuzul în cele două zone de război se ridicau deja la sume între 31 şi 60 de miliarde de dolari.

Un exemplu în acest sens a fost International Oil Trading Company, care a primit contracte în valoare de 2,7 miliarde de dolari de la Agenţia de Logistică a Apărării a Pentagonului pentru a furniza combustibil pentru operaţiunile SUA în Irak.

O investigaţie a congresmanului Waxman, preşedintele Comisiei de Supraveghere şi Reformă a Guvernului Camerei a constatat că firma lui Harry Sargeant III, care a fost şi trezorierul Partidului Republican din Florida, a obţinut profituri de peste 200 de milioane de dolari din vânzările de petrol de 1,4 miliarde de dolari între 2004 şi 2008.

„Firma lui era singura care avea licenţă de a transporta combustibil prin Iordania, aşa că putea scăpa cu perceperea unor preţuri exorbitante”, a rezumat Waxman.

Procesul de „reconstrucţie” afgan a fost în mod similar presărat de fraudă, risipă şi abuz - de pildă 43 de milioane de dolari pentru construirea unei benzinării, practic în mijlocul neantului, care nu a fost folosită niciodată, alte 150 de milioane de dolari pentru locuinţe generoase pentru consilierii economici americani şi 3 milioane de dolari pentru bărci de patrulare ale poliţiei afgane care s-au dovedit la fel de inutile.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#SUA, #razboi, #Afganistan, #costuri, #cotrantori privati , #SUA