Joe Biden, a doua „descălecare“ în Europa de la preluarea mandatului de președinte. Care sunt așteptările?

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 19:51
2858 citiri
Joe Biden, a doua „descălecare“ în Europa de la preluarea mandatului de președinte. Care sunt așteptările?

Președintele Joe Biden, joi, 28 octombrie, în a doua sa călătorie în Europa, în circumstanțe semnificativ diferite de prima. Turneul cu trei escale din iunie în Europa a fost o paradă a asigurărilor „America s-a întors”, dar cel de săptămâna aceasta la summit-urile G-20 din Italia și COP26 din Regatul Unit va reflecta o încercare mai profesionistă de a întări parteneriatul transaatlantic.

O cursă frenetică a avut loc miercuri în Congresul SUA pentru a găsi un acord cu privire la reformele lui Biden, în ajunul plecării președintelui în Europa. Joe „Biden încă nu a obținut acordul crucial privind clima pe care și-l dorea înainte de COP26”, scrie Bloomberg.

În ajunul plecării, Casa Albă și oficialii democrați au fost angajați în negocieri frenetice „pentru a rezolva o serie de dezacorduri cheie” cu privire la cheltuielile sociale masive și proiectul de lege pentru climă a lui Joe Biden.

În timp ce liderii mondiali se adună în acest weekend la Glasgow, Scoția, pentru summit-ul climei, COP26, liderul de la Casa Albăi spera să aibă o legislație climatică amplă, scrie Bloomberg, pentru a „demonstra angajamentul Statelor Unite în lupta împotriva încălzirii globale”. „Credibilitatea” Washingtonului pe această temă fusese „subminată de retragerea fostului președinte Donald Trump din Acordul de la Paris”, din 2015.

Dar planul de investiții de la 1,5 trilioane de dolari până la 2000 de miliarde de dolari al lui Joe Biden pentru cheltuieli sociale și climă rămâne blocat în dispute intra-partide, la fel ca și planul pentru infrastructura de 1 trilion de dolari care include și măsurile de combatere a schimbărilor climatice aferente. Un senator centrist cheie, Joe Manchin (West Virginia), și-a semnalat reticența pentru introducerea unei noi taxe pentru miliardari pentru finanțarea proiectului de lege.

Miercuri, Biden a făcut alte concesii, cum ar fi renunțarea la concediul medical, în încercarea de a ajunge la un acord înainte de a pleca spre la Roma pentru a participa la summitul G20.

Trecere la energia ecologică în Statele Unite se confruntă cu opoziția lui senatorului Joe Manchin, din Virginia de Vest, o fortăreață a industriei cărbunelui.

„Cea mai critică schimbare ecologică a președintelui Biden – un program de înlocuire rapidă a centralelor pe cărbune și gaz cu energie eoliană, solară și nucleară – va fi probabil eliminată din proiectul de lege amplu care este dezbătut în Congres”, relatează The New York Times.

Această măsură ar consta în subvenționarea furnizorilor de energie electrică care abandonează combustibilii fosili în favoarea surselor regenerabile și penalizarea altora, notează cotidianul. Pentru unii experți, aceasta este „cea mai importantă politică implementată vreodată în Statele Unite pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Cât privește participarea la Summit-ul G 20, și care va fi marcată şi de absenţe importante, precum cea a preşedinţilor rus, Vladimir Putin, şi chinez, Xi Jinping, şi va fi unul din ultimele evenimente internaţionale unde va putea fi omagiat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, după 16 ani la putere, Biden are mai multe bilaterale cu lideri europeni.

Pandemia şi distribuirea vaccinurilor în ţările mai puţin dezvoltate, o relansare economică sustenabilă pe fondul gravelor efecte produse de pandemia de coronavirus şi, mai presus de orice, lupta împotriva schimbărilor climatice şi găsirea unui compromis pentru reducerea emisiilor se profilează drept teme centrale ale unui summit în legătură cu care, cu doar două zile înainte de începerea lui, domneşte o oarecare secretomanie.

Întrevederea menită să aducă pacea între Biden şi Macron - care şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Washington în urma crizei care a izbucnit în septembrie ca urmare a unui acord între SUA şi Australia care includea între altele vânzarea către Canberra de submarine nucleare americane şi care a atras după sine anularea unui megacontract între Australia şi Franţa - va fi unul dintre momentele-cheie ale sfârşitului de săptămână.

Startul va fi dat vineri dimineaţă, prin reuniunea dintre Biden şi premierul italian Mario Draghi, care a pus la bătaie întregul său prestigiu ca fost director al Băncii Centrale Europene pentru a face ca preşedinţia primului G20 postpandemic să fie un succes, lucru care va putea fi verificat după summit.

Biden va avea o întâlnire bilaterală şi cu cancelarul german Angela Merkel care, în ceea ce o priveşte, şi-a invitat cel mai probabilul succesor, pe Olaf Scholz, ministrul de finanţe în exerciţiu, să se alăture discuţiilor, care vor include o reuniune despre negocierile pe tema programului nuclear al Iranului, a relatat Reuters. Faptul că Merkel şi Scholz vor lua parte împreună la summitul G20 este un semn al continuităţii în ceea ce priveşte abordarea Germaniei faţă de G20, a declarat o oficialitate guvernamentală.

Ce acorduri sunt așteptate?

Ajungerea la un acord comun pentru realizarea obiectivului global de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050 sau cel mai târziu până în 2060 este marea provocare a Italiei în G20, în condiţiile în care Italia coprezidează şi Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Draghi a reuşit să organizeze în urmă cu câteva săptămâni o reuniune extraordinară privind Afganistanul pentru ca, la Roma, să se poată axa pe climă, deşi şi la summitul G20 se va discuta despre planuri de relansare care să permită ca actuala criză să fie văzută drept o oportunitate de a înfrunta provocările globale din sectorul sanitar şi de a ajuta ţările cu mai puţine resurse.

Reuniunea va aborda totodată toate acordurile obţinute la diversele reuniuni G20 organizate de-a lungul anului, îndeosebi pe probleme de sănătate, la care s-a decis înlesnirea accesului mondial la vaccinuri, şi la cele dedicate chestiunilor financiare, care au dus la consolidarea unui acord de reformă fiscală globală care să includă un impozit minim pe profit la nivel global.

Întâlnirea mixtă de vineri, o reuniune a miniştrilor sănătăţii şi ai finanţelor din G20, are ca scop soluţionarea tuturor problemelor restante şi definirea termenilor pentru a putea fi incluşi în declaraţia finală a summitului.

Roma blindată

Capitala Italiei va fi o adevărată fortăreaţă începând de vineri dimineaţă, cu desfăşurarea a mii de poliţişti, câini de urmă şi genişti în cartierul Eur (prescurtare de la "Expoziţia Universală din Roma"), construit la dispoziţiile fostului dictator Benito Mussolini şi care va fi locul de desfăşurare a summitului G20.

În întreaga zonă vor fi impuse interdicţii de circulaţie, la fel şi în centru, iar Prefectura Romei a dispus închiderea tuturor colegiilor din Capitală începând de vineri dimineaţă şi până duminică.

Într-un oraş în care în urmă cu doar câteva săptămâni manifestanţi antivaccin şi neofascişti au luat cu asalt sediul principalului sindicat italian şi au încercat să pătrundă în sediul guvernului, securitatea este tratată cu maximă atenţie, cu desfăşurarea de drone de supraveghere a spaţiului aerian şi a 500 de militari mai mult decât fusese prevăzut iniţial.

Citeste si:
Varianta Omicron a coronavirusului pune pe jar toată planeta. Miniștrii sănătății din țările G7, reuniune de urgenţă
Varianta Omicron a coronavirusului pune pe jar toată planeta. Miniștrii sănătății din țările G7, reuniune de urgenţă
Guvernul Marii Britanii, care deţine preşedinţia rotativă a G7, grupul principalelor şapte economii ale lumii, a anunţat duminică seară, 28 noiembrie, convocarea unei reuniuni de urgenţă...
SUA folosesc rezerva strategică de petrol pentru a putea reduce prețul combustibilului. Acțiune coordonată cu China și India
SUA folosesc rezerva strategică de petrol pentru a putea reduce prețul combustibilului. Acțiune coordonată cu China și India
Administrația Biden a anunțat marți, 23 noiembrie, că va folosi rezerva strategică de petrol a națiunii pentru a ajuta la compensarea creșterii prețurilor la benzină. Decizia va...