Răsturnare de situație în dosarul asasinării lui Malcolm X. Doi dintre cei trei bărbaţi condamnaţi acum mai bine de 50 de ani ar urma să fie exonerați de vină

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 13:45
2960 citiri
Răsturnare de situație în dosarul asasinării lui Malcolm X. Doi dintre cei trei bărbaţi condamnaţi acum mai bine de 50 de ani ar urma să fie exonerați de vină
Malcolm X a devenit un personaj proeminent din momentul în care a fost numit purtătorul de cuvânt al Nation of Islam

Muhammad Aziz şi Khalil Islam, doi dintre cei trei bărbaţi condamnaţi acum mai bine de 50 de ani pentru asasinarea lui Malcolm X, un simbol al luptei pentru drepturile persoanelor de culoare, au mari şanse să fie declaraţi nevinovaţi.

Procurorul pentru Manhattan urmează să depună joi un recurs la Curtea Supremă din New York, cu sprijinul avocaţilor celor doi bărbaţi şi asociaţia The Innocence Project, care luptă împotriva erorilor judiciare.

Muhammad Aziz şi Khalil Islam „nu au avut dreptul la justiţia pe care o meritau. Nu putem decât să recunoaştem această eroare, gravitatea ei”, a declarat procurorul Cyrus Vance pentru New York Times.

„Toate acestea nu ar fi trebuit să se întâmple. Aceste fapte rezultă dintr-un proces corupt până în măduva oaselor, care este bine cunoscut, chiar şi în 2021”, a reacţionat Muhammad Aziz, eliberat în 1985, după aproape 20 de ani de detenţie.

Muhammad Aziz, în vârstă de 83 de ani, alias Norman 3X Butler, a fost condamnat în 1966 pentru uciderea lui Malcolm X împreună cu Khalil Islam, alias Thomas 15X Johnson, decedat în 2009 şi Thomas Hagan, în vârstă de 80 de ani.

Thomas Hagan, care a recunoscut implicarea sa în asasinat, erau în momentul condamnării membri ai Naţiunii Islamului, o mişcare pentru drepturile persoanelor de culoare animată o perioadă bună de Malcom X, dar de care fostul activist s-a îndepărtat cu puţin timp înainte de moartea sa din cauza unor conflicte interne.

Malcom X a fost răpus de gloanţe pe 21 februarie 1965, la vârsta de 39 de ani, în timp ce se pregătea să susţină un discurs la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din cartierul newyorkez Harlem.

Malcolm X a devenit un personaj proeminent din momentul în care a fost numit purtătorul de cuvânt al Nation of Islam, o organizație a afro-americanilor musulmani care susținea separatismul comunității de culoare și crearea unui stat separat al acesteia.

După mai mult de un deceniu ca parte a organizației, Malcolm X a renunțat la apartenență în 1964, după ce a devenit mai moderat în ce privește separatismul.

Trei membri ai organizației Nation of Islam au fost condamnați pentru această crimă – Thomas Hagan (Mujahid Abdul Halim), Norman 3X Butler (Muhammad Aziz) și Thomas 15X Johnson (Khalil Islam).

Islam a murit în 2009 și a negat până în ultima clipă că ar fi comis crima. Muhammad Aziz își susține, de asemenea, în continuare, nevinovăția. Hagan și-a recunoscut vinovăția, dar a refuzat să-i numească pe ceilalți doi complici, susținând doar nevinovăția celorlalți doi condamnați alături de el.

Eroare judiciară

Procurorul de district care urmează să aplice decizia, Cyrus Vance Jr., și-a cerut scuze în numele autorităților și a spus că acestea au eșuat în ce-i privește pe cei doi.

„Acest fapt ne indică faptul că poliția, de-a lungul istoriei, a eșuat frecvent în a acționa corect față de responsabilitățile ei. Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”, a spus Vance.

Chiar dacă era o personalitate controversată, acuzat de propovăduirea rasismului şi a violenţei, moartea sa a zguduit Statele Unite, simbolizând tensiunile politice şi sociale ale ţării în deceniul 1960-1970, marcat de alte două asasinate tulburătoare, cele ale preşedintelui John F. Kennedy în 1963 şi unui alt activist pentru apărarea drepturilor civile ale persoanelor de culoare, Martin Luther King, în 1968, transmite AFP.

O investigație de doi ani, efectuată de procuratura din Manhattan și de avocații celor doi, a descoperit că procurorii și poliția au ascuns proba esențiale care, dacă ar fi fost aduse în instanță ar fi dus la achitarea celor doi.

Cotidianul New York Times se referă la „un mare număr de documente ale FBI implicând alţi suspecţi” şi „note ale procurorilor care arată că au omis să divulge prezenţa unor agenţi infiltraţi în sală în momentul atacului armat”.

Potrivit New York Times, un martor încă în viaţă le-a confirmat anchetatorilor din echipa lui Vance alibiul lui Muhammad Aziz, dând asigurări că acesta era împreună cu el în momentul comiterii crimei.

„Asasinarea lui Malcolm X este un eveniment istoric care necesita o anchetă scrupuloasă, dar care a dat loc uneia dintre cele mai flagrante erori judiciare văzute vreodată”, a comentat directorul The Innocence Project, Barry Scheck.

Cyrus Vance a cerut reexaminarea dosarului în februarie 2020, după difuzarea unui documentar pe Netflix (Who Killed Malcolm X?) care pune la îndoială culpabilitatea lui Muhammad Aziz şi cea a lui Khalil Islam.

Această turnură judiciară riscă să dea din nou apă la moară teoriilor cu privire la rolul tulbure jucat la acea vreme de FBI şi poliţia din New York. Dezvăluirea unei scrisori postume şi acuzatoare a unui poliţist, în februarie 2021, i-a încurajat pe copiii lui Malcolm X să insiste pentru deschiderea anchetei. Poliţistul susţine că s-a apropiat de anturajul lui Malcolm X la cererea superiorilor săi ierarhici şi a întins capcane pentru doi dintre bodyguarzii săi, arestaţi cu doar câteva zile înainte de asasinat, pentru a slăbi securitatea din jurul fostului predicator musulman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#sua manhattan, #New York, #eroare judiciara, #asasinare, #malcom x , #SUA