Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 20:08
6181 citiri
Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi

Rusia şi China desfăşoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliţilor americani, care implică atacuri cyber dar şi orbirea sistemelor optice ale sateliţilor cu ajutorul laserilor, a declarat generalul SUA David Thompson, adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane, într-un interviu acordat pentru Washington Post.

În aceste atacuri, numite de generalul american „atacuri reversibile” (deoarece nu produc daune permanente), sunt folosite mijloace non-kinetice, care includ lasere, bruiaj de frecvență radio și hacking cibernetic.

Generalul Thompson a refuzat să spună însă dacă sateliții militari americani au fost atacați și în vreun mod care să le provoace daune permanente ori semnificative, explicând că orice informație despre acest fel de evenimente, dacă au avut loc sau nu, este clasificată.

„Astfel de ameninţări sunt tot mai numeroase şi se desfăşoară în fiecare zi. Acest gen de acţiuni au loc de ceva vreme şi continuă să se dezvolte. Putem spune că ne aflăm într-un moment în care sistemele noastre din spaţiu sunt expuse unei palete largi de ameninţări", a declarat generalul american David Thompson.

Declaraţiile vin la doar o zi după apariţia în presa americană a unui alt avertisment, venit din partea unui alt oficial american din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, referitor la noua rachetă hipersonică a Chinei, care ar fi capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze "bombardamente orbitale" asupra oricărei ţinte de pe planetă.

Încă din 2019, a spus generalul american, Rusia a trimis un mesaj clar Statelor Unite, lansând un satelit de dimensiuni mici foarte aproape de un satelit american de securitate națională, apoi satelitul rus s-a îndepărtat puțin, a eliberat o țintă mică și apoi a tras în ea cu un proiectil.

„A manevrat aproape, periculos, amenințător, astfel încât să existe pericolul de coliziune”, a mai spus Thompson, adăugând că guvernul american nu a știut în acele momente dacă satelitul rus îl ataca pe cel american sau nu.

„Chinezii sunt cu mult înaintea Rusiei, ei lansează sisteme operaționale într-un ritm incredibil”, a mai arătat Thompson.

Armata chineză desfășoară rapid sisteme la sol pentru lupta în spațiu, cum ar fi laserele care pot deteriora sateliții de spionaj ai serviciilor de informații americane, ceea ce poate fi considerat un act de război.

Chinezii lucrează și la sateliți care pot ataca alți sateliți, dar și la un satelit care ar putea captura alt satelit, prinzându-l cu un braț robotizat sau cu un cârlig. Statul comunist lansează sateliți în spațiu cu o rată de două ori mai mare decât cea a Statelor Unite, existând riscul să ajungă cea mai mare putere spațială în câțiva ani.

Citeste si:
Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ
Nici Biden, nici Putin nu își pot permite să piardă în confruntarea privind Ucraina ANALIZĂ
Escalada războiului psihologic dintre Statele Unite și Rusia asupra Ucrainei se apropie cu pași repezi de un punct în care o ieșire pașnică ar putea fi imposibilă. Primul Război Mondial...
Expert militar: "Forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini un potențial atac dinspre Marea Neagră"
Expert militar: "Forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini un potențial atac dinspre Marea Neagră"
Expertul militar ucrainean Mihailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, vorbește într-un interviu pentru emisiunea „Alternativa Europeană” de la radio Chișinău despre...