Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 20:08
6734 citiri
Generalul David Thompson: Sateliții americani sunt atacați în fiecare zi
David Thompson, adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane/ FOTO: military.com

Rusia şi China desfăşoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliţilor americani, care implică atacuri cyber dar şi orbirea sistemelor optice ale sateliţilor cu ajutorul laserilor, a declarat generalul SUA David Thompson, adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane, într-un interviu acordat pentru Washington Post.

În aceste atacuri, numite de generalul american „atacuri reversibile” (deoarece nu produc daune permanente), sunt folosite mijloace non-kinetice, care includ lasere, bruiaj de frecvență radio și hacking cibernetic.

Generalul Thompson a refuzat să spună însă dacă sateliții militari americani au fost atacați și în vreun mod care să le provoace daune permanente ori semnificative, explicând că orice informație despre acest fel de evenimente, dacă au avut loc sau nu, este clasificată.

„Astfel de ameninţări sunt tot mai numeroase şi se desfăşoară în fiecare zi. Acest gen de acţiuni au loc de ceva vreme şi continuă să se dezvolte. Putem spune că ne aflăm într-un moment în care sistemele noastre din spaţiu sunt expuse unei palete largi de ameninţări", a declarat generalul american David Thompson.

Declaraţiile vin la doar o zi după apariţia în presa americană a unui alt avertisment, venit din partea unui alt oficial american din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, referitor la noua rachetă hipersonică a Chinei, care ar fi capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze "bombardamente orbitale" asupra oricărei ţinte de pe planetă.

Încă din 2019, a spus generalul american, Rusia a trimis un mesaj clar Statelor Unite, lansând un satelit de dimensiuni mici foarte aproape de un satelit american de securitate națională, apoi satelitul rus s-a îndepărtat puțin, a eliberat o țintă mică și apoi a tras în ea cu un proiectil.

„A manevrat aproape, periculos, amenințător, astfel încât să existe pericolul de coliziune”, a mai spus Thompson, adăugând că guvernul american nu a știut în acele momente dacă satelitul rus îl ataca pe cel american sau nu.

„Chinezii sunt cu mult înaintea Rusiei, ei lansează sisteme operaționale într-un ritm incredibil”, a mai arătat Thompson.

Armata chineză desfășoară rapid sisteme la sol pentru lupta în spațiu, cum ar fi laserele care pot deteriora sateliții de spionaj ai serviciilor de informații americane, ceea ce poate fi considerat un act de război.

Chinezii lucrează și la sateliți care pot ataca alți sateliți, dar și la un satelit care ar putea captura alt satelit, prinzându-l cu un braț robotizat sau cu un cârlig. Statul comunist lansează sateliți în spațiu cu o rată de două ori mai mare decât cea a Statelor Unite, existând riscul să ajungă cea mai mare putere spațială în câțiva ani.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Washington Post: Putin este mai priceput în a suprima dizidenții pașnici decât teroriștii violenți
Există o crudă ironie în faptul că Rusia, care a fost responsabilă pentru atâtea atacuri teroriste în ultimii ani, din Siria până în Ucraina, a fost ea însăși atacată de teroriști ....
#SUA, #sateliti, #atac, #Rusia, #China , #SUA