Începe Summit-ul Democrației, organizat de președintele Biden. Putin, Xi Jinping, Erdogan și Viktor Orban n-au fost invitați

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 12:31
2899 citiri
Începe Summit-ul Democrației, organizat de președintele Biden. Putin, Xi Jinping, Erdogan și Viktor Orban n-au fost invitați
Președintele SUA, Joe Biden? FOTO: whitehouse.go

Summitul virtual pentru democrație, convocat de președintele american Joe Biden începe joi, 9 decembrie. Vor participa peste 100 de lideri din lumea întreagă. China și Rusia, două din marile state autoritare ale lumii, nu au fost invitate.

În replică, ambasadorii celor două țări la Washington au semnat luna trecută un comentariu în care afirmau, între altele: „Nici o țară nu are dreptul să judece peisajul politic vast și variat al lumii după un singur criteriu”. Ce irită și mai mult China este faptul că administrația Biden a invitat Taiwan-ul la summit, insula guvernată democratic pe care Beijingul o consideră o provincie chineză. Nu sunt invitați nici liderii Turciei și Ungariei, două țări NATO, în schimb vor participa liderii din Pakistanului, Filipine și Brazilia, o alegere care ridică multe semne de întrebare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat "Summitul pentru democraţie" programat de Washington pentru decembrie o încercare a SUA de a trasa noi linii de demarcaţie şi a subliniat că Rusia are o atitudine negativă faţă de acest summit, informează TASS.

"Desigur, avem o atitudine negativă faţă de viitorul summit. El nu este nimic altceva decât o încercare de a trasa noi linii de demarcaţie. Am tot luptat la începutul anilor 1990 ca liniile de demarcaţie să fie reduse şi înlăturate, însă acum SUA preferă să creeze noi linii de demarcaţie şi să împartă ţări în bune, în opinia lor, şi în rele, tot în opinia lor", a spus Peskov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, SUA încearcă să le impună altor ţări modul în care văd ei democraţia şi să "privatizeze" acest termen. "Ei încearcă să privatizeze cuvântul „democraţie“. Adică, în opinia lor democraţia este doar ceea ce corespunde percepţiei Washingtonului", a acuzat Peskov.

Biden, decis să arate lumii că democrația funcționază în pofida extinderii autoritarismului, va ține un discurs de deschidere de la Casa Albă. Încă de la începutul mandatului său, Joe Biden s-a angajat să găzduiască acest summit al democrației tocmai pentru a sublinia că principiile democratice și drepturile omului sunt repuse în centrul politicii externe americane, după patru ani de administrație Trump, care au subminat poziția Statelor Unite de lider al lumii democratice.

Michael Abramowitz, președintele organizației neguvernamentale „Freedom House”, a spus că Statele Unite au de fapt o democrație înfloritoare, care a fost însă serios subminată din interior în ultimii ani.

„În acest moment, trecem printr-o fază în America în care este foarte dificil să ducem lucrurile la bun sfârșit și să dovedim cu adevărat că democrația funcționează”, a spus el pentru AP.

Cel mai recent raport anual al Freedom House a marcat al 15-lea an consecutiv în care s-a înregistrat un declin al democrației în lume.

Una dintre temele summit-ului va fi efectul dăunător al corupției asupra democrației.

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că bandele care operează peste granițe sunt „destabilizatoare” și adesea operează cu sprijinul oficialilor guvernamentali.

„Crima organizată susținută de funcționari corupți poate destabiliza statul de drept, poate eroda încrederea în instituțiile publice și poate slăbi guvernanța democratică”, a avertizat Blinken într-un comunicat.

Discurusul inaugurat al lui Biden

Preşedintele american Joe Biden va ţine joi la ora 13:00 GMT (15.00 ora României) discursul inaugural al unei reuniuni virtuale numite Summitul pentru Democraţie, la care participă prin videoconferinţă 111 lideri din întreaga lume, transmite Reuters.

Statele Unite speră că evenimentul va da un impuls democraţiei internaţionale ameninţate de numărul tot mai mare de conducători autoritari. Oficialii de la Washington au promis un an al acţiunilor după videoconferinţa de două zile.

Pregătirile au fost însă umbrite de întrebări privind meritele democratice ale unora din participanţi şi de reproşuri din partea unor ţări care nu au fost invitate, arată agenţia citată.

Uzra Zeya, subsecretar de stat pentru securitate civilă, democraţie şi drepturile omului în cadrul Departamentului de Stat, a declarat că summitul va reuni atât democraţii recunoscute, cât şi unele în curs de dezvoltare. Acestea vor fi ajutate să ofere rezultate popoarelor respective într-un "moment de gândire democratică", a arătat ea.

Reuters apreciază că va fi un test pentru afirmaţia făcută de Biden în februarie, în primul său discurs de politică externă, că va readuce Statele Unite în poziţia de lider global, pentru a se confrunta cu forţele autoritariste conduse de China şi Rusia.

Oficialii americani speră să obţină la întrevederi sprijin pentru iniţiative globale cum ar fi utilizarea tehnologiei şi angajamente publice precise de ameliorare a unor democraţii, înainte unui summit cu participare fizică programat spre sfârşitul anului viitor.

#SUA, #Joe Biden, #summit ul democratiei, #Casa Alba , #SUA