Statele Unite: Cum au fost ucise 6.000 de oi cu o armă chimică

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 22:51
4234 citiri
Statele Unite: Cum au fost ucise 6.000 de oi cu o armă chimică
Oi, victime ale testarii unei arme chimice

Această poveste pare dintr-un film de groază. La primele ore ale zilei de joi, 14 martie 1968, Fay Gillette, șeriful din Tooele, Utah, a făcut o descoperire macabră: câmpul din Skull Valley era presărat cu oi moarte, „cât vedeai cu ochii”.

Se estimează acum că, în noaptea de 13 spre 14 martie, apoi în săptămânile care au urmat, nu mai puțin de 6.000 de oi au murit în valea înzăpezită. Foarte repede, suspiciunile s-au îndreptat către Dugway Proving Ground, o bază militară a guvernului SUA din apropiere.

Dugway nu este orice bază. Întinsă pe o suprafață de 3,2 kilometri pătrați, este folosită pentru a testa tot ceea ce Armata are mai de groază: bombe incendiare, aruncătoare de flăcări, bombe murdare și, mai ales, arme chimice. De exemplu, în Dugway a fost dezvoltată sinistră „bombă cu lilieci”, o armă niciodată folosită, concepută pentru a arunca în Japonia lilieci de care erau atașați dispozitive incendiare.

La acea vreme, Statele Unite dezvoltau o armă numită VX, o versiune cu sarin dar și mai letală, făcută celebră de Hollywood și, în special, de filmul Rock.

VX este un caz iritant, adică o substanță care, dacă este absorbită, blochează transmisia nervoasă. Toți mușchii corpului se contractă, iar moartea prin asfixiere sau stop cardiac are loc după câteva secunde.

Test eșuat

Extrem de letală, această otravă ucide dintr-o doză de zece miligrame. Dar de ce ar răspândi armata o substanță chimică atât de periculoasă pe propriul teritoriu? Inițial, autoritățile militare au negat că sunt responsabile, dar testele științifice pe solurile și cadavrele animalelor au relevat că într-adevăr VX-ul a fost cel care părea să le fi provocat moartea.

Teoria cea mai probabilă este că cu o zi înainte, tancurile unui avion care testa agentul toxic din aer nu funcționaseră. Astfel, VX-ul ar fi fost aruncat la o altitudine mai mare decât se aștepta. O furtună care ar fi avut loc atunci ar fi dus otrava mai departe, și s-ar fi depus pe vegetație. În mod miraculos, nu există victime umane cunoscute.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#SUA, #teste, #arma chimica, #ucidere, #oi, #gaz, #VX , #SUA