Cinci tipuri de tehnologii pe care adversarii SUA le-ar putea folosi cu succes într-un atac

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 00:08
3534 citiri
Cinci tipuri de tehnologii pe care adversarii SUA le-ar putea folosi cu succes într-un atac
Inteligența artificială este folosită în multe tehnologii militare ale SUA FOTO Pixabay

Cea mai importantă agenție de contrainformații și securitate a SUA a publicat, recent, o listă de patru sectoare tehnologice esențiale pentru securitatea națională și economică a Statelor Unite, care sunt vulnerabile în fața adversarilor săi.

Potrivit Centrului național de securitate și contrainformații (NCSC), aceste sectoare sunt inteligența artificială, bioeconomia, sistemele autonome, știința și tehnologia informațiilor cuantice și semiconductorii.

„Aceste sectoare produc tehnologii care ar putea determina dacă America va rămâne prima superputere sau dacă va fi eclipsată de competitori strategici, în următorii ani”, spune NCSC.

Deși amenințările vin în mare parte dinspre adversarii clasici, precum China și Rusia, nu se limitează la aceste țări.

Inteligența artificială

Inteligența artificială este formată dintr-o constelație de tehnologii, care demonstrează cunoaștere și capacitate de rezolvare a problemelor, care practic permit mașinăriilor să efectueze acțiuni caracteristice oamenilor.

Folosirea inteligenței artificiale (IA) variază de la aplicații menite să rezolve probleme anume, la utilizări mai ample, precum Artificial General Intelligence, care au potențialul chiar de a depăși capacitatea de înțelegere și învățare a omului.

Inteligența artificială are aplicabilitate în multe tehnologii militare. Avionul invizibil F-35 se bazează pe inteligență artificială pentru multe din funcțiile sale. Compromiterea acestei tehnologii ar putea submina sau chiar elimina multe dintre capabilitățile aparatului.

Inteligența artificială este un element cheie și pentru adunarea în masă a informațiilor. NSA, spre exemplu, o folosește pentru a procesa rapid o cantitate imensă de informații colectate la ordinul zilei.

Știința și tehnologia informațiilor cuantice

Această tehnologie folosește proprietățile fundamentale ale materiei pentru a crea noi tehnologii ale informației. Spre exemplu, computerele cuantice folosesc atomi și fotoni pentru a accelera anumite tipuri de rezolvare a problemelor.

Tehnologia cuantică a fost folosită și în dezvoltarea microelectronicii semiconductorilor, și în imagistica prin rezonanță magnetică.

Tehnologia cuantică are un impact major și asupra criptografiei sau a criptării/decriptării comunicațiilor. Dacă China ar avea un avantaj aici, ar putea ținti comunicații criptate ale Armatei SUA, agențiilor secrete și sectorului privat.

Bioeconomia

Bioeconomia este activitatea economică legată și motivată de cercetările și inovațiile în biotehnologie.

Bioeconomia SUA îmbunătățește multe aspecte ale vieții cotidiene, precum alimentele și sistemul de sănătate. Poate prezenta, de asemenea, o amenințare gravă pentru securitatea națională și chiar pentru umanitate.

China colectează agresiv material ADN intern și străin pentru a obține un avantaj în biotehnologie și pentru motive mai sinistre. Unicitatea ADN ului face din acesta ceva ce o persoană sau un grup nu poate ascunde de supravegherea opresivă a Chinei.

Tehnologia geonomică folosită pentru a trata bolile poate fi folosită și împotriva anumitor indivizi sau chiar a unor întregi populații.

Semiconductorii

Aceste mici piese de tehnologie au devenit esențiale pentru majoritatea aspectelor din viața modernă, alimentând tehnologia militară, precum sateliții și avioanele invizibile, dar și produsele folosite zi cu zi, ca televizoarele.

Cu cât un semiconductor este mai ușor, mai rapid și mai ieftin, cu atât este mai bun. Lanțul de aprovizionare se confruntă cu provocări pentru asigurarea accesului în SUA, care depinde de Taiwan și de China, pentru majoritatea chipurilor.

Sistemele autonome

Sistemele autonome efectuează sarcini fără intervenția omului sau cu un control limitat, deși multe dintre ele, precum dronele, au nevoie de dirijarea oamenilor.

Astfel de sisteme pot îmbunătăți productivitatea și siguranța pentru oameni, însă dependența acestor sisteme de software și conectivitatea creează oportunități pentru atacuri cibernetice împotriva lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman
Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#atac cibernetic, #semiconductori, #inteligenta artificiala , #SUA