Acuzații de spionaj la Departamentul de Stat al SUA. Telefoanele mai multor angajați, piratate cu soft-ul grupului israelian NSO

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 22:26
1984 citiri
Acuzații de spionaj la Departamentul de Stat al SUA. Telefoanele mai multor angajați, piratate cu soft-ul grupului israelian NSO

Iphone-urile a cel puţin nouă angajaţi ai Departamentului de Stat au fost piratate cu ajutorul softului sofisticat de spionaj dezvoltat de grupul israelian NSO, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters. Recent, compania a fost inclusă pe ”lista neagră” de Departamentul pentru Comerț.

Atacurile, care au avut loc în ultimele câteva luni, au fost împotriva unor oficiali americani din Uganda sau care lucrează la subiecte care au legătură cu această ţară, au precizat sursele citate.

Intruziunile reprezintă cele mai cunoscute atacuri ale hackerilor împotriva unor oficiali americani prin tehnologia NSO.

Anterior, o listă de date cu ţinte potenţiale, inclusiv unii oficiali americani, a apărut în rapoartele despre NSO, dar nu era clar dacă intruziunile au fost doar nişte tentative sau au avut succes.

Reuters nu a putut determina cine a lansat cele mai recente atacuri cibernetice.

Grupul NSO a transmis, într-un comunicat, că nu are niciun indiciu că instrumentele lor au fost folosite, dar a anulat conturile relevante şi va investiga pe baza anchetei Reuters.

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze.

Recent, Departamentul pentru Comerţ a plasat compania israeliană pe o ”listă neagră”, ceea ce îngreunează companiile americane să facă afaceri cu acestea.

NSO Group şi o altă firmă de spyware ”au fost adăugate pe lista de entităţi pe baza unei hotărâri că au dezvoltat şi furnizat spyware guvernelor străine care au folosit acest instrument pentru a viza cu rea intenţie funcţionari guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, academicieni şi lucrători ai ambasadei”, preciza Departamentul pentru Comerţ.

Software-ul NSO este capabil nu numai să capteze mesaje criptate, fotografii şi alte informaţii sensibile de pe telefoanele infectate, ci şi să le transforme în dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza împrejurimile, pe baza manualelor de produse analizate de Reuters.

Alerta Apple pentru utilizatorii afectaţi nu a numit creatorul programului spyware folosit în acest hack. Victimele notificate au inclus cetăţeni americani uşor identificabili ca angajaţi ai guvernului SUA, deoarece au adrese de email care se termină în state.gov cu ID-urile lor Apple, au spus două dintre persoane. Ei şi alte ţinte notificate de Apple din mai multe ţări au fost infectaţi prin aceeaşi vulnerabilitate de procesare grafică pe care Apple nu a remediat-o până în septembrie, au spus sursele. Începând cu cel puţin luna februarie, această defecţiune a software-ului a permis unor clienţi NSO să preia controlul asupra iPhone-urilor pur şi simplu trimiţând cereri iMessage invizibile, dar contaminate către dispozitiv, au spus cercetătorii care au investigat campania de spionaj.

Anunţul Apple că va notifica victimele a venit în aceeaşi zi în care a dat în judecată NSO Group, săptămâna trecută, acuzându-o că ajută numeroşi clienţi să intre în software-ul mobil al Apple, iOS.

Într-un răspuns public, NSO a spus că tehnologia sa ajută la oprirea terorismului şi că a instalat controale pentru a reduce spionajul împotriva ţintelor nevinovate.

Citeste si:
Putin, prin ochii unui fost consilier a patru președinti americani. ”Preferă negocierile cu Occidentul după regulile mafiei, cu armele pe masă”
Putin, prin ochii unui fost consilier a patru președinti americani. ”Preferă negocierile cu Occidentul după regulile mafiei, cu armele pe masă”
Harald Malmgren, strateg geopolitic, negociator și fost consilier al președinților John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon și Gerald Ford, își amintește mai multe conversații cu...
O femeie din SUA a fost arestată după ce a vrut să cumpere un copil, într-un supermarket
O femeie din SUA a fost arestată după ce a vrut să cumpere un copil, într-un supermarket
O femeie de 49 de ani din Texas a fost arestată după ce a fost acuzată de mama unui băiețel de un an că i-a propus să îi cumpere copilul. Potrivit polițiștilor, Rebecca Lanette Taylor...