Transylvania din America. Colonia care a rezistat doar 18 luni și comitatul de munte cu 250 de cascade

Autor: N.G.
Duminica, 05 Decembrie 2021, ora 03:05
16085 citiri
Transylvania din America. Colonia care a rezistat doar 18 luni și comitatul de munte cu 250 de cascade
Indicator rutier de intrare în comitatul Transylvania. Foto: courthouses.co

Timp de 18 luni, în secolul al XVIII-lea, a existat o colonie din Statele Unite ale Americii care a purtat numele de Transylvania. Deşi nu a fost recunoscută de Congres şi nu a existat ca stat, totuşi ea nu a dispărut.

În prezent există în SUA un comitat denumit Transylvania, în zona montană a statului Carolina de Nord, dar și o universitate cu acest nume. Comitatul a fost înființat în 1861 și are în prezent circa 33.000 de locuitori care trăiesc pe o suprafață de aproape 1.000 de kilometri pătrați.

Colonia Transylvania a existat timp de 18 luni, între anii 1775 şi 1776. Povestea acestei colonii nu este prea cunoscută nici românilor, nici americanilor.

Numele nostru poate evoca imagini cu vampiri şi lilieci, însă Transylvania nu vine de la regiunea din România cunoscută datorită contelui Dracula, ci de la numele dat acestei regiuni de pionierii care au fondat-o în secolul al XVIII-lea”, stă scris pe pagina oficială a Universităţii Transylvania din statul american Kentucky, universitate fondată în 1780.

Judecătorul care a înființat colonia

Eroul poveştii este Richard Henderson, originar din Virginia, care, după o carieră de şerif, a fost numit, în 1768, judecător la Curtea de Apel din Carolina de Nord. Acesta a înfiinţat în 1774 compania Louisa, ca să cumpere, de la triburile indiene, un teritoriu mare. Vroia să-şi întemeieze propria colonie.

Hartă a fostei colonii Transylvania

Un an mai târziu, şi-a reorganizat compania şi a denumit-o „Transylvania Company“. Richard Henderson a încheiat un acord cu triburile indiene pe 17 martie 1775, deşi guvernatorul statului Carolina de Nord i-a interzis să negocieze fără mandat.

Indienii Cherokee i-au dat şerifului-judecător aur, argint şi bunuri în valoare de 10.000 de lire sterline pentru o întindere de 81.000 de kilometri pătraţi. Această întindere devenea noua colonie Transylvania. În zilele noastre, teritoriul coloniei de atunci se află în cea mai mare parte în statul Kentucky şi în zona de nord şi de centru a statului Tennessee.

Comitatul Transylvania

Richard Henderson a organizat pe 23 martie prima adunare generală a acestei colonii în capitala Boonesborough (numită astfel după Daniel Boone, cel care a negociat cu indienii cumpărarea pământului). Pentru ca noua colonie să fie recunoscută de către Congres, reprezentanţii „Transylvania Company“ au decis ca sistemul de guvernământ al Transylvaniei să fie unul democratic. Cei opt proprietari aveau drept de veto.

Comitatul Transylvania

Într-un discurs din 23 mai 1775, Henderson vorbea de Transylvania ca “un imperiu al libertăţii”. Însă reprezentantul acestei colonii nu a izbutit, în toamna lui 1775, să convingă Congresul să recunoască colonia mai ales că alte două colonii - Virginia şi Carolina de Nord - şi-au exprimat clar pretenţiile asupra unor părţi din teritoriul acesteia.

Deşi a existat doar 18 luni, colonia Transylvania nu a fost uitată de localnicii din comitatul cu același nume din Carolina de Nord. În fiecare an, aceştia joacă o scenetă prin care retrăiesc momentul înfiinţării coloniei. În comitatul Transylvania sunt peste 250 de căderi naturale de apă, iar localnicii o numesc „tărâmul cascadelor“, departe, dincolo de Atlantic.

Clădire istorică din reședința comitatului. Foto: transylvaniacounty.org

”Comitatul Transylvania este situat în frumoșii munți din vestul Carolinei de Nord, la jumătatea distanței dintre Asheville, Carolina de Nord și Greenville, Carolina de Sud. Reședința este orașul Brevard. Sediul Judecătoriei Transylvania, situată în inima orașului Brevard, se află în Registrul Național al Locurilor Istorice. Comitatul este numit și „Țara Cascadelor” datorită celor 250 de cascade situate pe întreg teritoriul.

Cascada Whitewater Falls. Foto: transylvaniacounty.org

Whitewater Falls este una dintre cele mai înalte cascade din estul Statelor Unite. Încadrat de frumoșii Munți Blue Ridge, accesul la Pădurea Națională Pisgah, Parcul de stat Gorges și Pădurea de stat DuPont oferă localnicilor și vizitatorilor oportunități pentru o serie de activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism, camping, canotaj, tubing, picnic și pescuit”, astfel este descrisă Transylvania din SUA pe site-ul comitatului.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#transylvania, #comitat, #SUA, #colonie, #istorie, #America , #SUA