7 lucruri de stiut despre Sudanul de Sud, cel mai nou stat din lume

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:32
28657 citiri
7 lucruri de stiut despre Sudanul de Sud, cel mai nou stat din lume
Foto: japantradecompliance.blogspot.com

Cel mai nou stat din lume, Sudanul de Sud, s-a nascut astazi, dupa ce guvernul sau si-a proclamat independenta fata de guvernul central al Sudanului. Rezultat al unui conflict civil dintre nordul arab si musulman si sudul negroid, crestin si animist care a durat, cu intreruperi, aproximativ 50 de ani, independenta Sudanului de Sud nu schimba doar harta Africii sau situatia geopolitica din regiune.

Aparitia noii tari inseamna si aparitia unui stat alcatuit din sute de triburi, fara drumuri, la pamant cu tot ceea ce inseamna institutii, cu propriul sau razboi civil si cu una din cele mai complicate situatii din lume.

1. Nascuti dintr-un razboi continuu

Sudanul de Sud a fost in conflict cu partea de nord a tarii practic inca de la proclamarea independentei Sudanului, in anul 1956. Populatiile din sud, de rasa neagra si care urmeaza religii traditionale sau sunt crestini, s-au simtit discriminate de nordul tarii, arab si musulman.

Primul razboi civil a durat pana in 1972, iar al doilea a inceput in 1983 si s-a terminat prin acordul de pace din 2005, dar intre cele doua parti conflictul a fost practic continuu, chiar in perioadele in care, oficial, era pace.

Cele doua parti au incheiat pace abia in 2005, cand guvernul din nord a ajuns la concluzia ca nu poate zdrobi rebeliunea, mai ales ca izbucnisera miscari separatiste si in alte parti ale tarii, cea mai importanta fiind in Darfur. Acordul de pace prevedea ca Sudanul de Sud va tine un referendum pentru independenta in 2011, pe care nordul il va recunoaste. Rezultatul acestui referendum? 99% dintre votanti au votat pentru separare.

2. O tara de jungle, mlastini, triburi

Sudanul de Sud este, geografic si etnic, una din cele mai atipice state din lume. Desi are o intindere uriasa, de aproape 620.000 de kilometri patrati, cea mai mare parte e ocupata de jungle, savane si mlastini.

Pe acest teritoriu traiesc 8-10 milioane de oameni (in functie de estimari), impartiti in peste 200 de triburi, dintre care o parte sunt salbatice si traiesc in aceleasi conditii ca acum cateva sute de ani. Niciunul dintre aceste triburi nu domina, ca in alte state. Cum limbile oficiale, engleza si araba, nu sunt vorbite de toata populatia, multi dintre cetatenii noului stat nu pot comunica verbal intre ei.

Si la capitolul drumuri Sudanul de Sud sta dezastruos, avand doar cativa kilometri de drum asfaltat pe intregul teritoriu.

3. Dependent de fostul inamic

Desi Sudanul s-a scindat, nordul si sudul depind inca unul de altul. Din ce cauza? Petrol. Cea mai mare parte a rezervelor au ramas in sud, in timp ce conductele de transport, porturile si rafinariile au ramas in nord.

Cum petrolul aduce peste 90% din veniturile Sudanului de Sud, pana la constructia unei conducte catre Kenya, sudul si nordul sunt inca legate de importante interese financiare.

4. Are propriul razboi civil

Cel mai nou stat din lume s-a nascut in urma unui razboi civil, insa are si el propriul sau conflict de aceasta natura, in interior.

Mai multi fosti generali sau lideri regionali s-au revoltat in ultimul an impotriva guvernului Sudanului de Sud, iar conflictele au dus la moartea catorva mii de oameni. Guvernul de la Juba, capitala sudului, pretinde ca aceste grupari sunt finantate de guvernul din nord.

5. Numele nu e definitiv

Desi independenta a fost proclamata sub numele de Republica Sudanul de Sud, e foarte posibil ca acest nume sa fie schimbat. Printre variante sunt Azania, Republica Kus (dupa numele din antichitate al regiunii), Republica Nilului si Juwama (dupa capitala Juba).

6. Teritoriul nu e definitiv

Teritoriul actual al Sudanului de Sud ar putea sa se modifice substantial in anii urmatori, putand dobandi mai multe regiuni importante. Prima dintre ele e Abyiei, unde trebuia tinut un referendum pentru ca regiunea bogata in petrol sa decida daca ramane la Sudan sau la Sudanul de Sud. Desi toate estimarile arata ca populatia ar fi optat pentru a doua varianta, interventia militara a guvernului din nord a dus la amanarea acestui referendum.

Alte doua state din nord, Kordofanul de Sud si Nilul Albastru, cu populatii pro-sud, trebuiau sa tina si ele "consultari populare", amanate la randul lor, tot dupa interventia militara a guvernului de la Khartoum.

7. Situatia umanitara, la pamant

Sudanul de Sud e unul din statele cu cea mai proasta situatie umanitara din lume. Spre exemplu, mortalitatea infantila pentru cei sub 5 ani depaseste 10%, in timp ce mortalitatea materna - la nastere- e cea mai ridicata din lume, cu peste 2.000 de decese la 100.000 de nasteri.

Saracia e una extrema in acest stat in conditiile in care peste 90% din populatie traieste cu mai putin de un dolar pe zi,in ciuda rezervelor uriase de petrol pe care le detine tara.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#independenta Sudan Sud, #intrebari Sudan Sud, #istorie Sudan Sud , #Sudan