Inca o victorie a strazii in Sudan: Autorul loviturii de stat isi da demisia dupa o zi

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 10:41
5786 citiri
Inca o victorie a strazii in Sudan: Autorul loviturii de stat isi da demisia dupa o zi
Foto: Hepta.ro

Seful consiliului militar aflat la putere in Sudan, Awad Ibn Auf, si-a dat demisia la o zi dupa ce l-a inlaturat de la putere pe fostul presedinte Omar al-Bashir in urma unui nou val de proteste.

Ibn Auf si-a anuntat decizia la televiziunea de stat. El l-a numit ca succesor pe general-locotenentul Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, transmite BBC.

Protestatarii refuzasera sa paraseasca strazile sustinand ca autorii loviturii de stat reprezinta acelasi regim ca Bashir, cel care se afla la putere in Sudan de 30 de ani.

Armata a informat ca noul consiliu militar va conduce tara timp de doi ani, iar apoi se vor organiza noi alegeri. Bashir a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste care au inceput in decembrie, dupa ce pretul painii s-a triplat.

Bashir a fost pus sub acuzare de catre Curtea Penala Internationala pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

Ibn Auf a fost seful serviciilor secrete militare in timpul conflictului din Darfur, el fiind vizat de sanctiuni din partea SUA in 2007.

Protestatarii de pe strazile capitalei Khartoum au celebrat plecarea sa, oamenii scandand "a cazut din nou".

Asociatia Profesionistilor din Sudan, cea care a organizat protestele, a informat ca decizia lui Ibn Auf de a demisiona este o victorie pentru manifestanti, care cer o tranzitie catre un guvern in care sa nu fie implicata armata.

Noua persoana aflata la conducere, Burhan, este de asemenea un om important al armatei, insa, conform Associated Press, palmaresul sau este mai curat decat al altor generali sudanezi. El s-ar fi intalnit, de asemenea, cu protestatarii pentru a le asculta nemultumirile.

In ciuda inlaturarii de la putere a lui Bashir de joi, protestatarii au refuzat sa se retraga si au ramas in fata sediului armatei din Khartoum, sfidand o interdictie de a ramane pe strazi in timpul noptii.

Vineri, un purtator de cuvant al consiliului militar a declarat ca armata nu doreste puterea si ca viitorul Sudanului va fi decis de protestatari, insa a precizat ca armata va mentine ordinea publica, iar perturbarile nu vor fi tolerate.

Consiliul militar a informat ca nu il va extrada pe Bashir pentru a fi judecat de Curtea Penala Internationala. Consiliul a declarat stare de urgenta timp de trei zile, Constitutia fiind suspendata.

Politia a informat ca cel putin 16 persoane au fost ucise la protestele de joi si vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proteste demisie Sudan , #Sudan